Didės dėstytojų ir mokslo darbuotojų atlyginimai


2007-04-05 Vyriausybė pritarė nutarimui „Dėl mokslo ir studijų institucijų vadovų, jų pavaduotojų, akademinių padalinių vadovų, jų pavaduotojų, mokslinių sekretorių, mokslo darbuotojų, kitų tyrėjų ir dėstytojų darbo apmokėjimo sąlygų aprašo patvirtinimo“. Nuo šių metų liepos 1 d. dėstytojų ir mokslo darbuotojų darbo užmokestis padidės vidutiniškai 20 proc.
Remiantis šiuo nutarimu vadovaujantieji darbuotojai bus atskirti nuo akademinių ir jiems bus nustatytos jų veiklos pobūdį labiau atitinkančios darbo apmokėjimo sąlygos. Nutarimas taip pat reglamentuos mokslo ir studijų institucijų specialiųjų programų ir kitų teisėtai gautų lėšų naudojimą darbui apmokėti.Šiam nutarimui įgyvendinti nuo 2007 m. liepos 1 d. 2007 metų valstybės biudžete numatyta 35,6 mln. Lt.
Lietuva, įgyvendindama Nacionalinę Lisabonos strategijos įgyvendinimo programą, siekia ugdyti žinių visuomenę, sukurti žiniomis pagrįstą ekonomiką ir eiti suderintos plėtros keliu, kurti ir plėtoti modernų, dinamišką, konkurencingą ūkį. Šiam tikslui įgyvendinti būtina gerinti dėstytojų ir mokslo darbuotojų darbo apmokėjimą. Padidinus dėstytojų ir mokslo darbuotojų darbo apmokėjimo lygį, Lietuvos mokslo ir studijų institucijos galės geriau konkuruoti dėl akademinio personalo su kitomis viešojo administravimo institucijomis, verslu, taip pat užsienio šalimis.
Šiuo metu mokslo ir studijų institucijų darbuotojų darbo užmokestį kolegijose ir kitose mokslo ir studijų institucijose reglamentuoja skirtingi teisės aktai. Norint sukurti darnią aukštojo mokslo sistemą, nutarimu siekiama visų mokslo ir studijų institucijų atitinkamų darbuotojų darbo užmokestį reglamentuoti viename teisės akte.

Šaltinis: LR Vyriausybė