Europos Komisija patvirtino Lietuvos struktūrinei paramai 2007-2014 m. skirtas lėšas


Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programa – 3,2 mlrd. Lt (13,8 proc.)

Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programa bus finansuojama iš Europos socialinio fondo. Tai viena iš trijų teminių veiksmų programų, pagal kurias bus įgyvendinama Lietuvos 2007-2013 m. ES struktūrinės paramos panaudojimo strategija. Šia programa siekiama pritraukti ir išlaikyti žmones darbo rinkoje, skatinti aktyvesnį mokymąsi visą gyvenimą, plėtoti aukščiausios kvalifikacijos darbo jėgą ir tobulinti viešąjį administravimą. Kokybiškas užimtumas (5,5 proc., 1,29 mlrd. Lt) Investicijos turi padėti geriau suderinti darbo jėgos pasiūlą ir paklausą. Bus investuojama į darbo jėgos kokybę ir darbo našumo didinimą, dėl to didės kvalifikuotos darbo jėgos pasiūla. Darbo jėgos paklausa bus didinama remiant gyventojų įdarbinimo paskatas, o pasiūla – remiant iniciatyvas, skirtas gyventojų ekonominiam aktyvumui pakelti bei socialinę riziką ir atskirtį patiriančių asmenų integracijai į darbo rinką. Suderinta darbo jėgos pasiūla ir paklausa bei didesnė kvalifikuotų darbuotojų pasiūla padės pagerinti socialinę situaciją, užtikrinti aukštesnį pragyvenimo lygį bei gyvenimo kokybę. Mokymasis visą gyvenimą (3,8 proc., 0,9 mlrd. Lt)

Bus siekiama, kad švietimo įstaigos būtų suinteresuotos plėtoti mokymosi visą gyvenimą paslaugas. Numatoma baigti kurti nacionalinę kvalifikacijų sistemą, užtikrinti švietimo kokybės stebėseną ir atnaujinti profesinio rengimo standartus. Naujoji kvalifikacijų sistema bus palanki siekiantiems mokytis visą gyvenimą: jie galės lengviau įvertinti savo galimybes ir atitinkamai kelti kvalifikaciją arba persikvalifikuoti. Bus pripažįstamos ne tik formaliojo švietimo sistemoje įgytos kvalifikacijos, bet įskaitomos ir profesinės veiklos ar savišvietos būdu įgytos kompetencijos. Bus investuojama į švietimo sistemos valdymo tobulinimą, formaliojo ir neformaliojo švietimo įstaigų personalo kvalifikaciją ir bibliotekų plėtrą. Tyrėjų gebėjimų stiprinimas (1,7 proc., 0,4 mlrd. Lt)

Lietuvoje būtina tobulinti doktorantų, mokslininkų ir kitų tyrėjų kvalifikaciją. Tai apimtų doktorantų rengimo kokybę bei mokslininkų ir tyrėjų, dirbančių mokslo institutuose, aukštosiose mokyklose ir verslo įmonėse, kvalifikacijos ir kompetencijos tobulinimą visais jų karjeros etapais. Tyrėjų gebėjimai stiprinami siekiant, kad viešajame ir privačiame sektoriuose mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros (MTTP) veikla būtų efektyvesnė. Tai padėtų Lietuvai geriau dalyvauti tarptautinėse MTTP programose, pritraukti daugiau tiesioginių užsienio investicijų aukštųjų technologijų srityje, įskaitant užsienio mokslo centrus. Administracinių gebėjimų stiprinimas ir viešojo administravimo efektyvumo didinimas (2,5 proc., 0,6 mlrd. Lt)

Investicijos reikalingos tam, kad valstybės tarnautojų žinios, gebėjimai ir įgūdžiai atitiktų dabartinius ir ateities poreikius. Bus tobulinamos mokesčių ir išlaidų sistemos, siekiama racionaliau paskirstyti išteklius bei efektyviai juos panaudoti. Gerinant strateginį planavimą, programinį biudžetą, vidaus ir išorės auditą, bus tobulinamas išlaidų paskirstymas. Bus investuojama į administracinius gebėjimus, reikalingus geriau atstovauti Lietuvai ES lygiu. Taip pat planuojama tobulinti visos viešojo administravimo sistemos sandarą, valstybės institucijų struktūrą ir funkcijų pasiskirstymą. Lėšos skirtos ir viešųjų paslaugų gerinimui bei reformai, kuri ypač reikalinga aukštojo mokslo, sveikatos priežiūros srityse. Ekonomikos augimo veiksmų programa – 10,7 mlrd. Lt (45,7 proc.) Ekonomikos augimo veiksmų programa siekiama skatinti mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą, didinti aukštos pridėtinės vertės verslo lyginamąją dalį Lietuvos ūkyje, sudaryti palankią aplinką smulkiajam ir vidutiniam verslui bei inovacijoms, plėtoti informacinę visuomenę ir efektyvinti ekonominę infrastruktūrą. Programoje išskirtos kelios prioritetinės kryptys:
ūkio konkurencingumui ir ekonomikos augimui skirti moksliniai tyrimai ir technologinė plėtra (10 proc., 2,3 mlrd. Lt). Tarptautinis ūkio konkurencingumas ir ekonomikos augimas tiesiogiai susiję su valstybės bei verslo investicijomis į aukštos kokybės mokslinius tyrimus ir technologinę plėtrą. Bus siekiama sustiprinti viešą ir privačią MTTP bazę, padidinti veiklos aktyvumą, skatinti verslo ir mokslo bendradarbiavimą. Verslo produktyvumo didinimas ir aplinkos verslui gerinimas (6,8 proc., 1,6 mlrd. Lt) Numatyti darbo našumą versle skatinantys veiksmai: parama investicijoms į naujus gamybos įrengimus ir technologijas, parama IT valdymo sistemoms bei sprendimams įmonėse diegti, parama paslaugoms, susijusioms su pažangių vadybos metodų diegimu bei energetiniu auditu, kuris ypač svarbus tradicinių ūkio šakų įmonėms, įsigyti. Informacinė visuomenė visiems (3,5 proc., 0,8 mlrd. Lt)

Bus plėtojami elektroniniai sprendimai, skatinamos elektroninio verslo iniciatyvos ir kuriama tolygi bei saugi elektroninių tinklų infrastruktūra. Esminė ekonominė infrastruktūra (8,6 proc., 2 mlrd. Lt)

Parama bus nukreipiama Lietuvos elektros ir dujų rinkų integracijai į ES bendrąsias vidaus rinkas bei valstybinės ir regioninės reikšmės transporto infrastruktūros modernizavimui ir plėtrai transeuropinių transporto tinklų plėtrai (16 proc., 3,7 mlrd. Lt). Numatoma koordinuotai modernizuoti ir plėtoti transeuropinio tinklo (TEN-T) kelių, geležinkelių, jūrų ir oro uostų infrastruktūrą, užtikrinant sąveiką su kitų šalių transporto sistemomis. Ekonomikos veiksmų programoje numatyta įgyvendinti kai kuriuos labai svarbius didelės vertės projektus (daugiau kaip 50 mln. eurų vertės): automagistralės „Via Baltica“ plėtra, geležinkelio Vilnius-Kaunas rekonstrukcija greičiui iki 160 km/val. ir signalizacijos įrenginių modernizavimas, geležinkelio „Rail Baltica“ projektavimas ir statyba, plačiajuosčio interneto tinklo RAIN kaimiškose vietovėse plėtrai. Sanglaudos skatinimo veiksmų programa – 9,2 mlrd. Lt (39,1 proc.) Šioje programoje išskirtos kelios prioritetinės kryptys: vietinė ir urbanistinė plėtra, kultūros paveldo ir gamtos išsaugojimas bei pritaikymas turizmo plėtrai (11,2 proc., 2,6 mlrd. Lt). Siekiama paskatinti efektyvų vietos potencialo panaudojimą ūkio plėtrai. Ši parama skirta sumažinti pagrindinių ir likusių šalies miestų gyvenimo aplinkos ir kokybės skirtumus, ypatingą dėmesį skiriant būsto sąlygų pagerinimui; ūkinės veiklos diversifikacijai kaimo vietovėse; atvykstamojo ir vietos turizmo plėtrai; gamtos išteklių išsaugojimui ir pritaikymui gyventojų bei ūkio reikmėms. Viešųjų paslaugų kokybė ir prieinamumas: sveikatos, švietimo ir socialinė infrastruktūra (10,6 proc., 2,5 mlrd. Lt) Parama sveikatos srityje skiriama sveiko gyvenimo trukmės ilginimui, sergamumo ir mirštamumo mažinimui, sveikatos priežiūros įstaigų infrastruktūros ir paslaugų gerinimui. Švietimo srityje siekiama sudaryti sąlygas aktyvesniam dalyvavimui mokymosi visą gyvenimą sistemoje, užtikrinant aukštesnę švietimo paslaugų kokybę bei prieinamumą. Teikiant socialines paslaugas bus siekiam išsivysčiusių ES šalių lygio, skatinama socialinę atskirtį patiriančių asmenų integracija į visuomenę ir darbo rinką. Aplinka ir darnus vystymasis (16,7proc., 3,9 mlrd. Lt) Svarbu įgyvendinti aplinkos apsaugos priemones ir mažinti neigiamą energijos, gamtos išteklių naudojimo bei ūkinės veiklos poveikį aplinkai. Investuoti ketinama į vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimą ir plėtrą, šiuolaikinės atliekų tvarkymo sistemos kūrimą, oro kokybės gerinimą, efektyvesnį energijos vartojimą bei atsinaujinančių energijos išteklių vartojimo didinimą.
Sanglaudos skatinimo veiksmų programoje taip pat numatyta įgyvendinti keletą didelės vertės projektų: modernizuoti Mažeikių elektrinę ir Vilniaus elektrinę Nr. 2, statyti atliekų deginimo stotis Vilniuje ir Kaune. 2007-10-01 Šaltinis: Finansų ministerija