Savivaldybės negalės tvirtinti prekybos turgavietėse taisyklių


Vyriausybė pritarė Vietos savivaldos įstatymo pakeitimo projektui, pagal kurį savivaldybės negalės nustatyti prekybos turgavietėse tvarkos, o savivaldybės tarybos neturės įgaliojimų tvirtinti prekybos turgavietėse taisyklių. Nuostatos, suteikiančios teisę savivaldybių taryboms tvirtinti prekybos turgavietėse taisykles, nesikeitė nuo Vietos savivaldos įstatymo priėmimo 1994 m., kai visos turgavietės buvo savivaldybių įmonės, o prekyba jose vyko tik vadovaujantis Prekyviečių mokesčio įstatymu ir savivaldybių tarybų nustatytomis prekybos turgavietėse taisyklėmis. Šiuo metu daugelis turgaviečių yra ne savivaldybių įmonės, o privačios įmonės, t. y. savarankiški juridiniai asmenys, veikiantys pagal Akcinių bendrovių įstatymą. Turgavietėse vykdomai prekybinei veiklai taikomi tie patys įstatymai ir teisės aktai, kaip ir juridiniams asmenims, vykdantiems šią veiklą parduotuvėse. Atsižvelgiant į tai, nutarta panaikinti savivaldybėms priskirtą funkciją – teisę nustatyti prekybos turgavietėse tvarką ir panaikinti savivaldybių taryboms Vietos savivaldos įstatymu suteiktus įgaliojimus tvirtinti prekybos turgavietėse taisykles.
Turgaviečių veiklą reglamentuojanti savivaldybių kompetencija turėtų apsiriboti tik funkcijomis, kurias joms deleguoja Teritorijų planavimo įstatymas, Statybos įstatymas ir kiti įstatymai.
Pažymėtina, kad su prekybos viešosiose vietose tvarkos nustatymu susijusios Vietos savivaldos įstatymo nuostatos nekeičiamos, t. y. savivaldybės ir toliau galės nustatyti, kuriose savivaldybės teritorijos vietose (gatvėse, skveruose, paplūdimiuose ir pan.) galima prekiauti nuo laikinųjų įrenginių arba kur statyti kioskus ir, vadovaudamosi Rinkliavų įstatymu, imti rinkliavą už leidimų prekybai viešosiose vietose išdavimą.
Keičiamas ir Administracinių teisės pažeidimų kodeksas, kuriuo nustatyta atsakomybė už savivaldybių tarybų tvirtinamų prekybos turgavietėse taisyklių pažeidimus. Priėmus Vietos savivaldos įstatymo projektą, turėtų būti pakeistos Mažmeninės prekybos taisyklės.

2007-11-22 Šaltinis: Vyriausybė