Išmokos bus indeksuojamos?


Ministrų kabinetas pritarė Darbo užmokesčio ir socialinės apsaugos išmokų indeksavimo įstatymo projektui, kuriuo siekiama nustatyti minimaliojo darbo užmokesčio indeksavimo principus ir tvarką, socialinės apsaugos išmokų rodiklius ir jų indeksavimo pagrindus. Įstatymo projektas teikiamas Seimui. Kadangi dabar galiojantis Gyventojų pajamų garantijų įstatymas buvo priimtas 1990 m., šiuo metu dalis įstatymo nuostatų nebeatitinka pasikeitusios šalies ekonominės ir socialinės situacijos. Dėl to siūloma jį pakeisti nauju įstatymu.
Indeksavimas yra darbo užmokesčio, socialinės apsaugos išmokų atskaitos rodiklių ar kitų pajamų perskaičiavimas, siekiant visiškai ar iš dalies kompensuoti dėl vartotojų kainų padidėjimo prarastas pajamas.
Įstatymo projekte numatoma, kad indeksavimo apskaitos laikotarpiu (toliau-apskaitos laikotarpis) laikomi dveji metai iki einamųjų metų liepos 1 dienos.
Apskaitos laikotarpio (dvejų metų, prasidedančių nuo liepos mėnesio) vidutinį metinį vartotojų kainų indeksą (toliau – vartotojų kainų indeksas), vadovaudamasis Įstatymo projekte nustatyta tvarka, kasmet apskaičiuoja ir skelbia Statistikos departamentas prie Vyriausybės.
Projekte numatoma, jog minimalusis valandinis atlygis ir minimalioji mėnesinė alga bei socialinės apsaugos išmokų atskaitos rodikliai būtų indeksuojami, jei vartotojų kainos padidėtų daugiau kaip 4 procentais. Vartotojų kainų padidėjimas – tai skirtumas tarp apskaitos laikotarpio vidutinio metinio vartotojų kainų indekso ir 100.
Minimalusis valandinis atlygis ir minimalioji mėnesinė alga turėtų būti padidinti ne mažiau kaip vartotojų kainų padidėjimas, lyginant su jų dydžiais iki apskaitos laikotarpio pradžios. Konkrečius indeksuoto minimaliojo valandinio atlygio ir minimaliosios mėnesinės algos dydžius Trišalės tarybos teikimu nustatytų Vyriausybė, įvertinusi vidutinio darbo užmokesčio ir nedarbo kitimo tendencijas šalyje.
Taip pat įstatymo projekte siūloma įvesti naują socialinės apsaugos išmokų rodiklių nustatymo tvarką, susiejančią išmokas su nauju rodikliu – bazine socialine išmoka.
Socialinės apsaugos išmokų atskaitos rodiklių dydžiai taip pat turėtų būti padidinti ne mažiau kaip vartotojų kainų padidėjimas, lyginant su jų dydžiais apskaitos laikotarpio pradžioje.
Lėšų poreikis įstatymui įgyvendinti priklausys nuo vartotojų kainų indekso pasikeitimų ir teikiamų pasiūlymų dėl konkrečių minimaliojo valandinio atlygio ir minimaliosios mėnesinės algos dydžių, socialinės apsaugos išmokų rodiklių dydžių.

2008-02-27 Šaltinis: LR Vyriausybė