Dėl pelno mokesčio lengvatos taikymo


Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, gavusi mokesčių mokėtojo paklausimą dėl pelno mokesčio lengvatos, nustatytos Lietuvos Respublikos pelno mokesčio įstatymo (Žin., 2001, Nr. 110-3992, toliau – PMĮ) 58 str. 16 d. 1 punkte, taikymo melioravimo darbus atliekančioms įmonėms ir, atsižvelgdama į Lietuvos Respublikos finansų ministerijos 2008-03-13 rašte Nr. ((14.16-01)-5K-0806736)-6K-0802741 pateiktą nuomonę šiuo klausimu, paaiškina:
Pagal PMĮ 58 str. 16 d. 1 punkto nuostatą, jeigu žemės ūkio veiklą vykdančių vienetų pajamų iš žemės ūkio veiklos dalis sudaro 50 ir daugiau procentų pajamų, šių vienetų apmokestinamasis pelnas apmokestinamas taikant 0 procentų pelno mokesčio tarifą.
Pagal PMĮ 2 str. 36 dalį, žemės ūkio veiklai priskiriamos paslaugos žemės ūkiui, kurių sąrašas patvirtintas finansų ministro 2003-12-31 įsakymu Nr. 1K-313 (Žin., 2004, Nr. 12-346; Nr. 75-2597; Nr. 188-7016, toliau – Įsakymas).
Pagal Įsakymo 2 punktą, paslaugoms žemės ūkiui yra priskiriami žemės gerinimo darbai, įskaitant melioraciją.
Melioravimo darbus atliekančios įmonės melioracijos sistemų priežiūros, remonto, rekonstrukcijos darbus dažniausiai atlieka ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms tiek jų nuosavybės teise priklausančiose žemėse, tiek valstybinėse žemėse, pagal jų prašymus, pateiktus savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriui.
Pagal Lietuvos Respublikos melioracijos įstatymo (Žin., 1993, Nr. 71-1326; 2004, Nr. 28-877, toliau – MĮ) 3 straipsnio nuostatas, žemės sklype esantys melioracijos statiniai nuosavybės teise priklauso žemės sklypo savininkui, dažniausiai ūkininkui. Valstybei nuosavybės teise priklauso: sureguliuoti upeliai, grioviai, kurie nuveda vandenį nuo daugiau kaip vieno žemės savininko ar kito naudotojo sklypo, juose esantys melioracijos statiniai, hidrotechnikos statiniai, kanalizuoti grioviai ir drenažo rinktuvai, jeigu jų skersmuo yra 12,5 cm ir didesnis ir jeigu jie yra pastatyti už valstybės lėšas, nepaisant to, kas yra sklypo, kuriame yra šie melioracijos statiniai, savininkas.
Pagal PMĮ 10 str. 1 dalį, valstybei nuosavybės teise priklausančių melioracijos statinių priežiūros, remonto, rekonstravimo darbus finansuoja valstybė. Seimas tvirtina biudžeto asignavimus melioracijos darbams pagal tikslinę paskirtį.
Kadangi dalis ūkininko žemėje esančių melioracijos įrenginių yra jo nuosavybė, o kita dalis yra valstybės nuosavybė, todėl ūkininkas, norėdamas savo žemėje visiškai ir kompleksiškai atlikti drenažo remonto ar rekonstrukcijos darbus, privalo skirti 15% lėšų jam priklausančių melioracijos įrenginių remontui ar rekonstrukcijos darbams, o likusią 85% lėšų sumą finansuoja valstybė iš Lietuvos Respublikos biudžeto lėšų
Savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyrius atlieka melioracijos sistemų priežiūrą, taip pat vykdo šių sistemų inventorizaciją, sudaro projektus. Atlikus projekto sąmatoje numatytus darbus, savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu yra sudaroma melioracijos statinių pripažinimo tinkamais naudoti komisija, kuri priima sprendimą dėl objekto tinkamumo eksploatuoti.
Pagal čia pateiktą informaciją, jeigu melioracijos paslaugos yra teikiamos žemės ūkio veiklą vykdantiems užsakovams, t. y. žemės naudotojams (savininkams arba nuomininkams), besiverčiantiems žemės ūkio produktų gamyba ir apdorojimu, savo pagamintų ir apdorotų žemės ūkio produktų perdirbimu, maisto produktų gamyba iš savo pagamintų ir apdorotų žemės ūkio produktų ir šių produktų pardavimu, tai, neatsižvelgiant į tai, kas šias paslaugas finansuoja, melioracija yra priskirtina paslaugoms žemės ūkiui, kurioms taikoma PMĮ 58 str. 16 d. 1 punkte nustatyta pelno mokesčio lengvata.

2008-03-28 Šaltinis: VMI