Internete – nelegali prekyba


Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, kad prieš kelias dienas nustatė interneto svetainę, kurioje nelegaliai buvo prekiauta įvairiomis prekėmis jaunimui. Atlikus operatyvų patikrinimą, rasta parduoti skirtos kiniškos produkcijos daugiau nei už 13 tūkst. litų.
Svetainėje prekiauta jaunimui skirtais rūbais ir aksesuarais su elektroniniais sensoriais, reaguojančiais į garsą bei judesius, įjungiančiais LED apšvietimą. Prekių kainos buvo nurodomos su pridėtinės vertės mokesčiu.
Balandžio 23 d. inspekcijos darbuotojai Kaune atliko operatyvų patikrinimą. Apsimetę pirkėjais, VMI specialistai su svetainės savininku nuvyko į prekių sandėliavimo vietą (prekeivio namus), ten rastas ir kompiuteris, kuriuo buvo kuriama ir tvarkoma elektroninė parduotuvė. Kompiuteryje buvo duomenys apie jau parduotas prekes ir klientų sąrašai. Svetainės savininkas prekes internetu užsakinėjo iš Kinijos, jos buvo tiekiamos paštu.
Patikrinimo metu nustatyta, kad asmuo, vykdydamas e. prekybą, verslo nebuvo įregistravęs. Už nustatytus pažeidimus pradėta administracinė teisena už komercinės ir ūkinės veiklos pažeidimus.
„E. prekyba – viena iš prioritetinių VMI kontrolės sričių šiais metais. Institucijos specialistai analizuoja internete veikiančias parduotuves, tikrina, ar jų savininkai veikia legaliai ir moka mokesčius valstybei“, – akcentuoja VMI prie FM viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda.
Kontrolės specialistų veiksmai, tikrinant e. komerciją vykdančius asmenis, anot viršininko pavaduotojo, labai nustebino nelegaliai veikiančių e. parduotuvių savininkus.
„Bet kuris asmuo, užsiimantis komercine ūkine veikla, tai turėtų daryti sąžiningai, įregistruoti savo vykdomą veiklą, kaip to reikalauja įstatymai, bei sumokėti mokesčius“, – primena D. Daugirda.