Po autoplovyklos iškaba – nelegali veikla


Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informavo, kad inspekcijos Operatyvios kontrolės skyriaus specialistai atliko operatyvų patikrinimą vienoje automobilių plovyklų pagal Mokesčių informacijos centro nemokamu pasitikėjimo telefonu 1882 gautą informaciją. Nuvykus į pranešime nurodytą vietą, ant pastato kabojo iškaba „Automobilių plovykla“ su pavadinimu bei išvardintomis teikiamomis paslaugomis. Vienos iš jų ir buvo paprašyta atlikti. Užsakymą atliko autoplovyklos darbuotoja, o už atliktą paslaugą sumokėjus pagal pateiktą paslaugų kainininką, buvo paprašyta išduoti pinigų sumokėjimą patvirtinantį dokumentą. Užsakymo priėmėjas išrašė prekių (paslaugų) pirkimo -pardavimo kvitą.
Netrukus paaiškėjo, kad saloną švarinusi darbuotoja – visai ne darbuotoja. Su ja nebuvo sudaryta darbo sutartis, nors pagal jos raštišką paaiškinimą su ja buvo aptartos visos darbo sutarties sąlygos.
Užsakymo priėmėjo pateiktasis prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitas yra iš kvitų knygelės, kuri priklauso kitam asmeniui. Pastarojo verslo liudijimas, kuris suteikia teisę ir pareigą įsigyti kvitų knygelę, negaliojantis: pasibaigęs galiojimo laikas.
. Patikrinimo metu taip pat nustatyta, kad automobilių plovimo-valymo paslaugas teikianti įmonė tam neturi teisės: nėra įregistravusi įmonės, su darbuotojais nesudarytos darbo sutartys arba ten dirbantys fiziniai asmenys nėra įsigiję verslo liudijimų ar įregistravę individualią veiklą.
Užsakymą priėmęs, „kvitą“ išdavęs „darbuotojas“ pripažino, kad veiklą vykdo daugiau nei du mėnesius. Be to, nurodė, kad nedelsdamas legalizuos veiklą, įregistruodamas UAB, ir įdarbins visus šiuo metu dirbančius darbuotojus. Kitą dieną, pakartotinai nuvykus Šiaulių AVMI specialistams, vaizdas buvo panašus. Įmonėje buvo valomas „savas“ automobilis, spec. apranga su firmos logotipais pasipuošę vyrukai „leido laiką“ autoplovyklos patalpose.
Šiaulių AVMI operatyvininkai Šiaulių mieste ir rajone per šių metų rugsėjį ir spalį patikrino septynias autoplovyklas, ir visose buvo rasta pažeidimų.
,,Šiemet daug dėmesio skiriama autoverslo veiklos kontrolei, kaip vienai iš tų ekonomikos sričių, kurioje dažnai nustatomi mokesčių nesumokėjimo ar vengimo atvejai. Pagal gaunamą ir turimą informaciją taikytos įvairios kontrolės priemonės, – aiškina Šiaulių AVMI viršininko pavaduotoja Zonė Lapienė. – Siųsti laiškai, vyksta pokalbiai su įmonių vadovais, atliekami operatyvūs patikrinimai, mokestiniai tyrimai ir mokestiniai patikrinimai. Periodiškai arba nuolat stebima šios šakos įmonių veikla. Visada dalyvaujama bendruose reiduose su kitomis institucijomis. Tačiau tenka pripažinti, kad šalia ryškių pokyčių, įdarbinant žmones, didinant atlyginimus, susiduriame su kai kurių mokesčių mokėtojų atmestinu požiūriu į būtinybę šalinti nustatytus pažeidimus.“

Šaltinis: Šiaulių apskrities VMI
2008-10-30