Seimas priėmė Sodininkų bendrijų įstatymo pataisas

Seimas priėmė Sodininkų bendrijų įstatymo pataisas

Priimtomis įstatymo pataisomis įtvirtinta, kad asmenys, įsigiję mėgėjiško sodo teritorijoje sodo sklypą, nekeisdami pagrindinės tikslinės žemės naudojimo paskirties, nuosavybės teise ar kitomis teisėmis valdomame sodo sklype gali statyti ar rekonstruoti:
1) Statybos įstatymo nustatyta tvarka parengę projektą ir gavę statybos leidimą, – vieną vienbutį gyvenamąjį namą ir vieną jo priklausinį. Nauji pastatai gali būti statomi ne mažesniame kaip 0,04 ha sodo sklype. Gyvenamieji namai ir jų priklausiniai turi būti projektuojami ir statomi taip, kad neblogintų kaimyninių sklypų savininkų ir naudotojų sąlygų verstis mėgėjiška sodininkyste;
2) be statybos leidimo – sodo namą, sodo baldus ir mažosios architektūros bei smulkius rekreacinės paskirties statinius (suolelius, sporto aikšteles, židinius, skulptūras, dekoratyvines tvoreles, lieptus ir kitus laikinuosius statinius). Įstatyme apibrėžta sodo namo sąvoka, numato, kad tai yra nesudėtingas poilsiui skirtas statinys.
Priimtais pakeitimais taip pat nustatyta būtinybė bendrijai rinkti revizijos komisiją (revizorių).
Be to, įstatyme patikslintos nuostatos, susijusios su bendrijos narių susirinkimu, jų šaukimo ir organizavimo tvarka, bendrijos valdymo organo kompetencija ir atsakomybe.
Įstatymo 18 straipsnio 5 dalies papildymu reglamentuota aiškesnė bendrijos valdymo organų narių, nevykdančių arba netinkamai vykdančių pareigas, atsakomybė. Valdymo organo nario atsistatydinimas ar atšaukimas iš pareigų neatleidžia jo nuo dėl jo kaltės padarytų nuostolių atlyginimo. Valdymo organo narys gali būti atleidžiamas nuo nuostolių, kuriuos jis padarė eidamas savo pareigas, atlyginimo, jeigu jis rėmėsi bendrijos dokumentais ir kita informacija, kurių tikrumu nebuvo pagrindo abejoti, arba veikė neviršydamas normalios ūkinės rizikos. Ginčus dėl nuostolių atlyginimo sprendžia teismas.

Šaltinis: LR Seimas
2008 11 12