Seimas priėmė Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas


2009 m. vasario 17 d. Seimas priėmė Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 2, 4, 6, 7, 8 ir 9 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymą.

Priimtomis įstatymo pataisomis nustatyta, kad savarankiškai dirbančių asmenų ar asmenų, kurie gauna pajamas pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos, socialinio draudimo stažas nustatomas pagal sumokėtas socialinio draudimo įmokas. Jei šios įmokos bus sumokėtos nuo minimaliosios mėnesinės algos dydžio sumos, bus įgyjamas vieno mėnesio socialinio draudimo stažas. Tais atvejais, kai įmokos bus sumokėtos nuo mažesnės arba didesnės nei minimalioji mėnesinė alga sumos, socialinio draudimo stažas bus laikomas proporcingai mažesniu arba didesniu.
Numatyta, kad ūkininkų ir jų partnerių, tuo atveju, kai žemės ūkio valdos ekonominis dydis už praėjusių metų mokestinį laikotarpį nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. yra didesnis nei 14 europinio dydžio vienetų, pajamų metinė suma, nuo kurios skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, yra laikoma suma, kurią sudaro skirtumas tarp VMI deklaruotų kiekvieno asmens žemės ūkio veiklos apmokestinamųjų pajamų ir apskaičiuotos mokestinių metų žemės ūkio veiklos pajamų mokesčio sumos, tačiau ne mažesnė nei 12 minimaliųjų mėnesinių algų ir ne didesnė nei 12 Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžių suma. Ūkininkų ir jų partnerių, tuo atveju, kai žemės ūkio valdos ekonominis dydis už praėjusių metų mokestinį laikotarpį nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. yra lygus 14 europinio dydžio vienetų arba mažesnis, pajamų metinė suma laikoma 12 minimaliųjų mėnesinių algų suma. Priimtame įstatyme numatyta, kad ūkininkų, jų partnerių, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis už mokestinį laikotarpį yra didesnis nei 14 europinio dydžio vienetų, kiekvieno mėnesio socialinio draudimo įmokos privalomai bus sumokomos nuo pačių pasirinktos sumos, bet ne mažesnės nei minimalios mėnesinės algos. Ūkininkai, kurių žemės ūkio valdos įvertinamos iki 14 europinių vienetų, galės patys apsispręsti, ar mokėti įmokas avansu.
Ūkininkai ir jų partneriai tuo atveju, kai žemės ūkio valdos ekonominis dydis už mokestinį laikotarpį yra mažesnis arba lygus 14 europinio dydžio vienetų, socialinio draudimo įmokos galės nemokėti, jeigu jie bus socialinio draudimo senatvės ar invalidumo, ar pašalpos pensijų gavėjai.

Šaltinis: Seimas
2009-02-18