Vyriausybė pritarė Ekonomikos skatinimo planui


Vyriausybė pritarė Ūkio ministerijos parengtam iki 5,7 mlrd. litų vertės paramą verslui numatančiam Ekonomikos skatinimo planui (ESP), kuris, kaip tikimasi, turėtų sulėtinti Lietuvos ekonomikos smukimą bei padėti išsaugoti verslus ir darbo vietas. Per dvi savaites turi būti baigtas detalus plano užduočių sąrašas, jų įgyvendinimo terminai bei paskirti užduočių vykdytojai.
Šiam planui Vyriausybė pritarė po viešo aptarimo ir svarstymo su asocijuotomis verslo struktūromis. Jos ministerijai pateikė per 200 konkrečių pasiūlymų ekonomikos skatinimui ir verslo aplinkos gerinimui, kurių dauguma įtraukta į ESP priemonių planą.
Verslo skatinimo planą sudaro penkios dalys: verslo finansavimo galimybių išplėtimas; pastatų energetinio efektyvumo didinimas; spartesnis ES struktūrinės paramos panaudojimas; verslo aplinkos gerinimas (Saulėtekis); eksporto ir investicijų skatinimas. Jose numatytos priemonės, kaip atgaivinti šalies kreditų rinką, paspartinti ir supaprastinti Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos įsisavinimą, išsaugoti darbo vietas. Plane taip pat numatyta iš esmės pagerinti verslo aplinką ir sudaryti palankesnes sąlygas eksportui bei investicijoms.
Plane numatyta, kad finansinių išteklių patekimui į rinką bus naudojamas Verslo fondas (holding fund), „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), Žemės ūkio paskolų garantijų instrumentai bei Užimtumo fondas. Verslo fonde bus siekiama sukaupti ne mažiau kaip 1,3 mlrd. Lt., galimybė juos naudoti bus suteikta visiems Lietuvoje veikiantiems bankams. Vyriausybė skirs ne mažiau kaip 100 mln. Lt mažoms paskoloms iki 175 tūkst. litų. Jos bus pasiekiamos verslui 2009 m. balandžio-gegužės mėn.
Vienu iš prioritetinių valstybinių projektų plane įvardinamas pastatų energetinio efektyvumo didinimas. Numatyta, kad Vyriausybė ir savivaldybės iš ES struktūrinių fondų lėšų įgyvendins 0,8 mlrd. litų viešųjų pastatų apšiltinimo programą, ypatingą dėmesį skirs mokyklų renovacijai. Taip pat bus siekiama sparčiais tempais įgyvendinti 1 mlrd. litų daugiabučių namų modernizavimo programą, kuris padės iš esmės padidinti daugiabučių energetinį efektyvumą. Vyriausybė pasiūlys renovacijos finansavimo mechanizmus, kuriais pritraukiamos bankų lėšos, o bendra lėšų suma sudarytų 3 mlrd. Lt.

Šaltinis: LR Vyriausybė
2009-02-26