VMI PRIIMS INDIVIDUALIUS SPRENDIMUS DĖL KASOS APARATŲ NENAUDOJIMO ATVEJŲ

Valstybinė mokesčių inspekcija, įgyvendindama Kasos aparatų diegimo ir naudojimo tvarkos aprašo, patvirtinto LR Vyriausybės 2002 m. rugpjūčio 13 d. nutarimu Nr. 1283, pakeitimus, nustatančius prievolę asmenims, vykdantiems individualią veiklą ir prekiaujantiems pastatuose, patalpose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuose nameliuose ar autoparduotuvėse, nuo gegužės 1 d. pajamų apskaitai naudoti kasos aparatus, nustatė atvejus, kai dėl objektyvių priežasčių arba neproporcingos administracinės naštos kasos aparatai galės būti nenaudojami ir, tokiu atveju, pirkėjams turės būti išduodamas pinigų priėmimo kvitas arba kitas teisės aktuose nustatytais atvejais vietoj jo naudojamas apskaitos dokumentas.

Atkreipiame dėmesį, kad vienas iš tokių atvejų – kai gyventojai, besiverčiantys individualia prekybos veikla, prekiauja patalpose, pastatuose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuose nameliuose, autoparduotuvėse, kurių siena (-os) arba ją atitinkantys konstrukcijos elementai yra visiškai ar didžia dalimi atidaromi į lauką. Nustatant šią išlygą buvo atsižvelgta į tai, kad nurodytu atveju prekyba yra vykdoma iš esmės lauko sąlygomis. Todėl pažymime, kad tokiems atvejams nepriskirtini atvejai, kai patalpos, kuriose yra prekiaujama, yra įrengtos kitose patalpose ir jų siena (-os) arba ją atitinkantys konstrukcijos elementai atsidaro ne į lauką, o į kitą patalpą, t. y., kai objektyviai oro sąlygos  negali turėti įtakos kasos aparatų darbui.   

Vertinant galimai neproporcingą administracinę naštą, taip pat numatyta, kad kasos aparatai nebus privalomi ir tiems individualia veikla besiverčiantiems gyventojams, kurie tik pradeda verslą, t. y. per paskutiniuosius 2 metus pirmą kartą įregistravo prekybos individualią veiklą pagal pažymą arba įsigijo prekybos verslo liudijimą, arba keičia mokesčių sumokėjimo formą iš individualios veiklos su prekybos verslo liudijimu į prekybos individualią veiklą pagal pažymą, ir dar negali pagrįstai įvertinti jo perspektyvų bei prekiauja pirmuosius 6 veiklos vykdymo mėnesius, skaičiuojamus nuo veiklos įregistravimo ar verslo liudijimo įsigijimo dienos.

Elektroniniai kasos aparatai neprivalomi ir individualia veikla besiverčiantiems gyventojams, įsigijusiems prekybos verslo liudijimą 1 dienai per savaitę ir kurie pasirinko veiklą vykdyti didžiųjų šalies miestų savivaldybių teritorijose, ar 2 dienoms per savaitę ir veiklą vykdys kitų savivaldybių teritorijose, taip pat gyventojams, kurie prekiauja tik savos gamybos tautinio paveldo produktais.

VMI taip pat pažymi, kad kasos aparatų paskirtis – palengvinti verslininkų darbą ir automatizuoti pajamų apskaitą, todėl net ir minėtose situacijose, kai prievolės naudoti kasos aparatus nėra, smulkiuosius verslininkus kviečia svarstyti, ar kasos aparato naudojimas nebūtų racionalus pasirinkimas.  

Šaltinis: VMI