Bus skirta lėšų bazinius karinius mokymus baigusių jaunuolių darbo subsidijoms

Darbo biržai iš Krašto apsaugos ministerijos biudžeto numatoma pervesti lėšų bazinius karinius mokymus atlikusių jaunuolių šių metų darbo užmokesčio subsidijoms. Tokiomis subsidijomis šiemet galėtų pasinaudoti apie 150 bazinius karinius mokymus baigusių jaunuolių darbdaviai. Subsidijoms išmokėti preliminariai planuojama skirti apie 200 tūkst. Lt. Karo tarnybą atlikusių jaunuolių subsidijavimas skatins darbdavius priimti į darbą jaunus žmones, baigusius bazinius karinius mokymus arba kitu būdu atlikusius privalomąja karo tarnybą. Šios priemonės padės mažinti jaunų žmonių nedarbą, nes karo tarnybą atlikę jaunuoliai bus patrauklesni darbdaviui.

Subsidijuojama bus 100 proc. darbo sutartyje nurodyto darbo užmokesčio ir nuo jo apskaičiuoto socialinio draudimo sumos, neviršijant 1,5 MMA dydžio (šiuo metu tai yra 1200 Lt). Subsidija bazinius karinius mokymus baigusius jaunuolius įdarbinusiems arba į šiuos mokymus savo darbuotojus išleidusiems darbdaviams bus mokama 3 mėnesius jaunuolius įdarbinus arba darbuotojui sugrįžus į darbą. Darbdavys dėl subsidijos turės kreiptis į teritorinę darbo biržą.

Darbo ir įdarbinimo subsidijavimas yra viena iš priemonių jaunuoliams paskatinti savo noru atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą, kurias numato 2011 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojęs Karo prievolės įstatymas. Numatoma ne tik subsidijuoti darbą ir įdarbinimą. Jaunuoliams, baigusiems bazinius karinius mokymus arba kitu būdu atlikusiems privalomąją pradinę karo tarnybą, numatytos ir kitos lengvatos – dalies sumokėtos studijų kainos kompensavimas, pirmenybė darbinantis į valstybės tarnybą (kai kelių kandidatų rezultatai vienodi), kai kuriose aukštosiose mokyklose pirmenybė stojant į valstybės finansuojamas studijų vietas, taip pat darbinantis į statutines valstybės tarnautojo pareigas, kai priimama be konkurso, ir kt.

Šaltinis: Socialinės apsaugos ir darbo ministerija