Pasinaudojusi kauniečio banko sąskaita, bendrovė bandė nusukti 30 tūkst. litų mokesčių

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informavo, kad, atlikusi operatyvų patikrinimą Kaune registruotoje bendrovėje (toliau – UAB), nustatė, kad įmonė pervedė beveik 100 tūkst. litų gyventojui už darbus, kurių jis neatliko. Patikrinimo metu išsiaiškinta, kad pats gyventojas tuos pinigus matė kaip savo ausis, o jais, nemokėdama mokesčių, disponavo nesąžininga įmonė. Kauno AVMI nustatė, kad įmonė nuslėpė beveik 30 tūkst. litų mokesčių.

Tiriant interjero projektavimo ir statybos darbais besiverčiančios bendrovės galimai nepagrįstai deklaruotų išmokų aplinkybes, paaiškėjo, kad įmonė pasirašė darbų rangos sutartį su gyventoju, kuris mėnesiui buvo įsigijęs verslo liudijimą. Gyventojas įsipareigojo per šį laikotarpį atlikti keramikos darbus vandens parko registracijos patalpose, kavinėje ir sporto salėje. Keramika turėjo puošti ne tik minėtų patalpų sienas, bet ir lubas. Gautas pinigų sumas darbus atlikęs asmuo turėjo deklaruoti mokesčių inspekcijoje pateikdamas deklaraciją. Bet per keletą kartų įmonės į jo sąskaitą pervestų beveik 100 tūkst. litų jis nedeklaravo, nes, tik atėjęs į mokesčių inspekciją, sužinojo apie neva jam išmokėtus pinigus.

Rašytame paaiškinime gyventojas nurodė, kad jokių keramikos darbų neatliko ir pinigų negavo, o savaitgaliais padirbėti kartu pagalbinius darbus jam pasiūlęs kaimynas. Tam tikslui reikėjo mėnesiui įsigyti verslo liudijimą ir atsidaryti sąskaitą banke. Gautus banko dokumentus, t. y. mokėjimo kortelę su sąskaita ir kodais, jis atidavė kaimynui, aiškinusiam, kad jų reikia norint įforminti darbą bendrovėje.

Ne visą mėnesį padirbėjęs bendrovėje, žadėtų 500 litų uždarbio gyventojas laukė visus metus. Bet pinigai taip ir nebuvo pervesti. Atvykęs į mokesčių inspekciją deklaruoti pajamų (turėjo įsigijęs verslo liudijimą), gyventojas sužinojo, kad bendrovė, kurioje dirbo, į jo sąskaitą buvo pravedusi beveik 30 tūkst. litų. Žmogus kreipėsi į įsidarbinti padėjusį kaimyną, bet tas patarė nekelti triukšmo ir deklaruoti pajamas. Esą įvyko nesusipratimas, bendrovės darbuotoja suklydo, o pinigai buvo pervesti ne į tą sąskaitą.

Vėliau kaimynas paprašė dar kartą vienai dienai įsigyti verslo liudijimą. Įtikinėjo, kad dabar bendrovė tikrai ketina pervesti žadėtus pinigus. O verslo liudijimą reikia dar kartą įsigyti, kadangi bendrovė kažką ne taip įformino, apskaičiavo didesnę nei priklauso sumą, tad turės „nusiimti skirtumą“. Bendrovės manipuliacijos paaiškėjo tuomet, kai gyventojas gavo banko išrašą: pinigų pervedimų ir išėmimų iš jo sąskaitos buvo atlikta beveik už 100 tūkst. litų.

Šaltinis: Kauno apskrities VMI