Siūloma iki 570 Lt didinti NPD

2013 m. birželio 25 d. finansų ministras Rimantas Šadžius Seimui pristatė GPM įstatymo pataisas, kuriomis siūloma nuo 470 iki 570 litų (per mėnesį) arba nuo 5 640 iki 6 840 litų (per metus) padidinti  NPD minimalią mėnesio algą (1 tūkst. Lt per mėnesį) gaunančiam asmeniui NPD faktiškai padidėtų 140 Lt ir  tai reikštų 21 Lt papildomų pajamų per mėnesį. Planuojama didinti už pirmą vaiką taikomą PNPD iki 200 litų. Tokiu atveju už kiekvieną vaiką būtų taikomas vienodas PNPD. Šiuo metu už pirmą vaiką (įvaikį) taikomas 100 litų PNPD, už antrą ir kiekvieną paskesnį vaiką (įvaikį) – 200 litų PNPD.

Siūloma nustatyti, kad vertybinių popierių (įskaitant ir išvestinių priemonių) perleidimas nebūtų pripažįstamas individualia veikla, kad visam paskirstytajam pelnui (įskaitant dividendus) būtų taikomas 15 proc. tarifas, kad būtų panaikinta pajamų mokesčio lengvata palūkanoms už gyventojų įmonėms ir gyventojams suteiktas paskolas. Numatoma apmokestinti visas kitas palūkanas iš indėlių ir skolos vertybinių popierių nustatant tokioms pajamoms minimalų 10 tūkst. litų per mokestinį laikotarpį neapmokestinamųjų pajamų dydį, taip pat pajamas (skirtumą tarp perleidimo ar realizavimo ir pirkimo kainos) iš kitų finansinių priemonių perleidimo ar realizavimo, viršijančias 10 tūkst. litų.

Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Seimo Biudžeto ir finansų komitete. Seimas nusprendė pataisas svarstyti skubos tvarka. Seimo posėdyje projektą numatoma svarstyti birželio 27 d.

Šaltinis: Seimas