Elektroninės prekybos šešėliai

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), vykdydama projektą „Elektroninė prekyba“,  nustatė apie 2,35 mln. litų neapskaitytų pajamų iš veiklos elektroninėje erdvėje.

Valstybinė mokesčių pastebi, kad bendrovės, siekdamos išvengti mokesčių mokėjimo, dalį pajamų slepia naudodamosi transakcijų tarpininkų paslaugomis arba imituoja vienkartinius pardavimus elektroniniuose aukcionuose.

Projekto metu patikrinus ne vieną pažinčių svetainę, tarp jų ir pažinčių portalą, pažymėtą ženklu „suaugusiems“, valdančią įmonę, nustatyta, kad iš lankytojų buvo renkamos įmokos, kurios pervedamos JAV ir Latvijoje registruotoms įmonėms. Įmokų pervedimai nebuvo apskaitomi transakcijų tarpininko sistemos sąskaitoje, atidarytoje užsienio kliento vardu. Per 2010-2012 metus iš paslaugų gavėjų (daugiausia – Lietuvos gyventojų) įmonė surinko apie 720 tūkst. litų, kurių neapskaitė ir nedeklaravo bei nuo jų neapskaičiavo per 200 tūkst. litų mokesčių.

Kitoje bendrovėje, vykdančioje prekybą per elektroninį aukcioną, VMI atliko mokestinį tyrimą, kurio metu nustatyta, kad tiriamuoju laikotarpiu bendrovė gavo pajamų, tačiau jų neapskaitė, o nuo gautų 243 tūkst. litų pajamų nebuvo apskaičiuotas ir deklaruotas pardavimo pridėtinės vertės mokestis.

VMI pažymi, kad bet kuris asmuo, gaunantis pajamas internete, jei tai nėra atsitiktinė veikla, vykdo komercinę ūkinę veiklą, kurią reglamentuoja įstatymai. Asmenims, elektroninėje erdvėje vykdantiems ūkinę komercinę veiklą, galioja tos pačios taisyklės, kaip ir vykdantiems veiklą kitur. Jiems privalu įregistruoti šią veiklą ir pagal tai, koks  asmuo (fizinis ar juridinis), vykdys ją, sumokėti numatytus mokesčius.

Gyventojui, vykdančiam internetinę prekybą ir jos neįregistravusiam, taikoma administracinė atsakomybė ir skiriama bauda iki 1000 Lt. VMI sudaro galimybę savanoriškai pašalinti nurodytus trūkumus ir atsisakyti piktnaudžiavimo.

 

Šaltinis: VMI