FNTT akiratyje – neskaidriais viešaisiais pirkimais įtariamos statybų bendrovės

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) tęsia ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinasi keliolikos bendrovių veiklą, sietiną su galbūt neskaidriais viešaisiais pirkimais atliekant statybos darbus. Tyrimas atliekamas dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo tarnyba ir pinigų plovimo.

FNTT įtaria, kad, įgyvendinant  ES lėšomis vykdytus projektus Respublikinėje Kauno ligoninėje ir Palangos šilumos tinkluose, viena iš ikiteisminio tyrimo akiratyje esančių Vilniuje registruotų statybos bendrovių viešųjų pirkimų metu slapta susitardavo su kitais konkurso dalyviais.

Šiame ikiteisminiame tyrime taip pat tiriamos aplinkybės dėl valstybės įmonės Turto banko vykdyto 27,5 mln. eurų vertės projekto – Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos. Nustatyta, kad darbuotojas, kuris buvo vienas iš viešojo pirkimo komisijos narių, pirkimo procedūros metu dirbo ir konkursą laimėjusioje bendrovėje.  

Ikiteisminio tyrimo metu buvo atlikta daugiau kaip 30 fizinių ir juridinių asmenų kratų. Jų metu rasti ir paimti tyrimui reikšmingi duomenys, nemaža grynųjų pinigų suma eurais. Įtarimai dėl minėtų nusikalstamų veikų pareikšti 7 atsakingiems bendrovių asmenims.

FNTT, atlikdama šį tyrimą, bendradarbiauja su Viešųjų pirkimų tarnyba.

Atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra.

Šaltinis: FNTT