FNTT baigtas tyrimas: sukčiautojai ne tik nesumokėjo daugiau kaip 150 tūkst. eurų PVM, bet ir pasisavino beveik 600 tūkst. eurų

Keturių vilniečių baudžiamoji byla perduota Vilniaus apygardos teismui. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Vilniaus apygardos valdybos tyrėjai išaiškino pridėtinės vertės mokesčio sukčiautojus, kurie išvengė sumokėti daugiau kaip 150 tūkst. eurų ir iš vieno bendrininkų grupės nario bendrovės pasisavino beveik 600 tūkst. eurų. Tarp įtariamųjų – šešis kartus teistas ir šiuo metu bausmę pataisos namuose atliekantis vilnietis statybų bendrovės vadovas, taip pat už sukčiavimą, turto pasisavinimą ir dokumentų klastojimą teista dviejose (statybų ir pastatų apsaugos) bendrovėse apskaitininke dirbusi vilnietė. Įtarimai pareikšti taip pat šios bendrovės akcininkui ir direktorei.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus duomenų iš Valstybinės mokesčių inspekcijos. Išaiškinta, kad statybų bendrovė buvo pasamdyta pastatų apsauga besiverčiančios bendrovės, kad atliktų įvairius darbus patalpose Ukmergės g. Pastarosios patalpos realiai priklausė vienos stambiausių sostinės taksi ir pavėžėjimo paslaugas teikiančių bendrovių vadovui. Nuo praėjusių metų lapkričio mėn.  FNTT Vilniaus apygardos valdyba atlieka šios bendrovės ikiteisminį tyrimą, kuriame įtariama, kad, naudojantis išmaniąja taksi iškvietimo programėle, galėjo būti neapskaityta apie 5 mln. eurų.

Tyrimo metu nustatyta, kad statybos bendrovė neatliko jokių Ukmergės g. esančių patalpų remonto darbų ir buhalterinės apskaitos dokumentuose nurodytų piniginių lėšų užsakovas – pastatų apsaugos bendrovė – nesumokėjo. Įtariama, kad statybų bendrovės buhalterinėje apskaitoje buvo suklastotos PVM sąskaitos faktūros už beveik 1 mln. eurų ir kasos pajamų orderių už  beveik 600 tūkst. eurų sumą. Dokumentus už neva statybų bendrovės atliktus darbus pastatų apsaugos bendrovė įtraukė į savo apskaitą ir,  suklastojusi teikiamas PVM deklaracijas mokesčių administratoriui, išvengė sumokėti daugiau kaip 150 tūkst. eurų PVM.

Ikiteisminį tyrimą apsunkino tai, kad nebuvo rasti vienos bendrovės buhalterinės apskaitos dokumentai, o kitoje trūko apskaitos registrų. Atliekant tyrimus mokesčių sukčiavimo srityje, neretai susiduriama, kai įtariamieji, siekdami išvengti atsakomybės, „praranda“ apskaitos dokumentus arba registrus, tikėdamiesi švelnesnės baudžiamosios atsakomybės už dokumentų neišsaugojimą. FNTT tyrėjai, glaudžiai bendradarbiaudami su VMI, remdamiesi turimais pirminiais apskaitos dokumentais, atkūrė pastatų apsauga besiverčiančios bendrovės registrus ir apskaičiavo šimtatūkstantinę nesumokėto PVM sumą ir pasisavintus beveik 600 tūkst. eurų.

Civiliniam ieškiniui ar galimam turto konfiskavimui užtikrinti buvo surastas ir laikinai apribotas įtariamiesiems priklausantis turtas (nekilnojamasis turtas, banko saugykloje laikomos vertybės), kurio vertė siekia daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

Ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, turto pasisavinimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo organizavo ir jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūra. Baigta baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Šaltinis: FNTT