FNTT tyrimas: šešėlinė prekyba juvelyrikos parduotuvių tinkle – 1,5 mln. eurų neapskaitytų pajamų ir atlyginimai pardavėjams vokeliuose

Įtariama, kad Klaipėdoje registruota bendrovė, turinti daugiau kaip 30 juvelyrikos parduotuvių tinklą visoje Lietuvoje, teikė neteisingus duomenis apie pajamas mokesčių administratoriui, apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą ir atlyginimus pardavėjoms mokėjo vokeliuose. Šimtatūkstantinę neapskaitytų lėšų dalį galėjo pasisavinti bendrovės vadovas.

Tai rodo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apygardos valdybos tyrėjų atliekamas ikiteisminis tyrimas. Pirminiais skaičiavimais, per kiek daugiau nei dvejus metus juvelyrinius dirbinius parduodanti bendrovė galėjo neapskaityti daugiau kaip 1,5 mln. eurų pajamų.

FNTT Klaipėdos apygardos valdybos tyrėjai nustatė, kad Klaipėdoje registruota bendrovė, pardavusi juvelyrinius dirbinius, ne visus juos įtraukdavo į  buhalterinę apskaitę. Turimais duomenimis, pirkėjams juvelyriniai papuošalai buvo pasiūlomi pigiau – su nuolaida,  jei buvo atsiskaitoma grynaisiais pinigais. Įtariama, kad gautos lėšos nebuvo įtraukiamos į bendrovės oficialią apskaitą. FNTT duomenimis, daugiau nei 30 prekybos vietų turinti bendrovė per mėnesį galėjo gauti apie 30 tūkst. eurų šešėlinių pinigų. Ypač pelningi laikotarpiai, per kuriuos neapskaitytų lėšų suma pasiekdavo 100 tūkst. eurų, būdavo prieš šv. Kalėdas, Naujuosius metus ir šv. Valentino dieną.

Surinkti duomenys leidžia manyti, kad dalis neapskaitytų pajamų galėjo būti skiriama bendrovės darbuotojų atlyginimams vokeliuose sumokėti, o kitą pinigų sumą, įtariama, pasisavino bendrovės vadovas. Skaičiuojama, kad beveik visos 90 juvelyrinių dirbinių pardavėjų papildomai per mėnesį dar gaudavo 100–300 eurų neoficialias priemokas.

Šaltinis: FNTT