Išmaniojo telefono funkcionalumą lemia programėlės?

Per pastaruosius keletą metų išmaniųjų telefonų rinka labai pasikeitė. App kūrimas taip pat įgavo kitokią reikšmę. Bet apie viską nuo pradžių.

Dydžio revoliucija

Viena aiškiausių ypatybių, sufleruojančių, kad išmanusis telefonas nutolo nuo pirmtakų, yra dydis. Kadaise „iPhone“ su mažesniu nei 4 colių ekranėliu atrodė stulbinamai. Telefonai po truputį artėjo 5 colių link, o dabar kiekvienas gamintojas gali pasiūlyti įrenginius su 6 colių ir dar didesniais ekranais.

Tačiau dydžio revoliucija (arba evoliucija) – dar ne viskas. Atminties kiekis, procesoriai, kameros – itin spartus progresas. Bet ir šie aspektai dar neatskleidžia šimtaprocenčio funkcionalumo.

Programėlės – raktas į populiarumą?

Svarbi priežastis, kodėl telefonai funkcionalūs ir mėgstami, yra programėlės. Nesunku suprasti, kodėl app kūrimas sulaukia daug dėmesio. Juk išmanusis be vadinamųjų appsų – nesusipratimas. Ne tik naudojimosi patogumas, bet ir programėlių gausa lėmė, kad  „Android“ sistema išpopuliarėjo.

Pavyzdžiui,  gulsčiuko programėlė. Reikia greitai patikrinti, ar spintelė stovi lygiai, ar ne. Kurgi tas masyvus gulsčiukas, kur jis nukištas?.. Palaukite, juk telefone yra programėlė, matuojanti lygumą! Pora mygtukų paspaudimų ir žinome, ar spintelė pastatyta lygiai.

Ir tai tik vienas pavyzdys. O programėlių sukurta tūkstančių tūkstančiai. Kai kurios mažiau populiarios, o kitos tiesiog spindi populiarumo viršūnėse. Vienos praktiškos, kitos žaismingos. Vienos labiau ištobulintos, kitos turi trūkumų. Vienos mokamos, o kitos – ne.

Skirtumų daug, funkcijų taip pat ištisa gausybė. O app kūrimas reikalauja ne tik pastangų. Tai procesas, susijęs su aukso vidurio paieška. Vien tik palyginę gulsčiuko programėles, atrastume privalumų ir trūkumų. Gal viena programėlė veikia sparčiau už kitą, gal vienos grafika geriau išdirbta, o gal turi kokių papildomų ypatybių…

Išmanusis telefonas – ne šiaip telefonas

Išmanusis telefonas nėra tik telefonas. Tai nėra tik bendravimo priemonė. Tačiau be „appsų“ tokio rezultato nebūtų pasiekta. Nesvarbu, ar tai orų rodymas, ar susirašinėjimo langas, visais atvejais kalbame apie neįtikėtiną patogumą.

Apie kai kuriuos dalykus šnekama, kad tai „burbulas“. Panašu, kad programėlių reikia ir reikės, nes telefonai tobulinami ir evoliucija toli gražu nepasibaigusi.