Norinčių pasinaudoti naujomis GPM lengvatomis skaičius vasarą padvigubėjo, prašoma sugrąžinti suma jau perkopė 161 tūkst. eurų

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) informuoja, kad  nuo metų pradžios jau daugiau kaip 2 tūkst. gyventojų pateikė prašymus (PRC912 forma) pasinaudoti naujomis Gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) lengvatomis už nepilnamečių vaikų priežiūrą, būsto ar automobilio remonto darbus. Prašoma sugrąžinti suma – 161 tūkst. eurų. Vien per pastaruosius du mėnesius VMI sulaukė 900 tokių prašymų.
               
„Daugiausiai gyventojų, beveik 80 proc. , šiuo metu pateikusių prašymus siekia susigrąžinti GPM už automobilio remonto darbus. Jie, kaip ir kiti, norintys pasinaudoti šių metų pradžioje įsigaliojusiomis GPM lengvatomis, galės susigrąžinti iki 400 eurų“, – sako VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

VMI duomenimis, palyginus su praėjusiais metais, šiemet beveik 8 proc. daugiau gyventojų autoremonto, statybų bei vaikų priežiūros veiklą vykdo legaliai – įregistravo individualią veiklą pagal pažymą arba yra įsigiję verslo liudijimą minėtoms veikloms vykdyti.
                     
VMI primena, kad susigrąžinti dalį sumokėto GPM gyventojai galės 2020 m., pateikę metinę pajamų mokesčio deklaraciją už 2019 metus. Prie jos reikės pridėti skenuotą ar fotografuotą sąskaitą faktūrą, PVM sąskaitą faktūrą ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitą (FR0508 forma) su paslaugos gavėjo asmeniniais duomenimis, o kai iš šių dokumentų turinio negalima nustatyti ar paslauga buvo apmokėta, taip pat pridedami sumokėjimą patvirtinantys dokumentai (pinigų priėmimo kvitas, kasos aparato kvitas ir pan.).
                 
Gyventojai, kurie nenori patys pildyti metinių pajamų deklaracijų ir pageidauja, kad preliminarias deklaracijas jiems parengtų VMI, apie savo patirtas išlaidas informaciją mokesčių administratoriui jau gali teikti pranešimu (PRC912 forma). Gyventojų pateiktus duomenis apie išlaidas VMI jiems perkels į atitinkamų metų preliminarią gyventojo pajamų deklaraciją ir ją beliks pateikti.

Šaltinis: VMI