V. Šapokos vizitai Londone ir Paryžiuje: tvarių finansų centro kūrimas Lietuvoje ir FinTech sėkmės istorija

Finansų ministras Vilius Šapoka pirmadienį pradėjo trijų dienų vizitą į Londoną ir Paryžių, kur diskutuos apie tvarių (žaliųjų) finansų centro kūrimą Lietuvoje bei finansinėms technologijoms (FinTech) palankios reguliacinės aplinkos plėtojimą.

Londone finansų ministras dalyvaus ministerijos kartu su Europos Komisija (EK) ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB) organizuojamoje diskusijoje, skirtoje aptarti galimybes ir būdus Lietuvai tapti lydere tvarių finansų srityje Baltijos ir Šiaurės šalyse. Renginyje ministras investuotojams, verslo ir bankų atstovams pristatys Lietuvos patirtį ir pasiekimus tvarių finansų srityje bei aptars palankios ekosistemos tvarioms investicijoms Lietuvoje kūrimą, naujų tvarių instrumentų vystymą.

Ši diskusija – tai dalis Lietuvos kartu su EK ir ERPB vykdomo tvarių finansų projekto, kurio metu rengiamas Lietuvos veiksmų planas dėl tvarių finansų bei Žaliojo finansų instituto įsteigimo Lietuvoje galimybių studija. Šis projektas suteiks finansinėms institucijoms daugiau galimybių pritraukti lėšų Lietuvos įmonių finansavimui bei sukurs sąlygas ateiti naujiems tarptautiniams investuotojams.

Vizito Londone metu taip pat numatomas V. Šapokos susitikimas su ERPB prezidentu Suma Chakrabarti, kurio metu bus aptariamas sėkmingas Lietuvos ir banko bendradarbiavimas bei ateities planai. Ministro susitikimuose su „UK Finance“ ir „City of London Corporation“ atstovais bus aptariami FinTech, tvarių finansų ir Kapitalo rinkų sąjungos klausimai.

Po diskusijos Londone ministras vyks į Paryžių, kur jau 3-ius metus iš eilės buvo pakviestas dalyvauti viename svarbiausių Europos FinTech renginių – „Paris Fintech Forum“. Čia kartu su kitų šalių finansų rinkų priežiūros institucijų vadovais ministras diskutuos apie Lietuvos ir kitų šalių sukauptą finansinių technologijų sektoriaus plėtojimo patirtį, padedančią pritaikyti gerąją praktiką ir kurti FinTech ir blockchain įmonėms palankią reguliacinę aplinką.

Paryžiuje ministras taip pat susitiks su Prancūzijos Finansų rinkų administracijos prezidentu Robert Ophèle bei Nacionalinės asamblėjos nariu Alexandre Holroyd pasidalinti gerąja praktika finansinių technologijų ir tvarių finansų srityse.

Šaltinis: Finansų minieterija