Už praėjusiais metais suteiktas paslaugas gyventojai susigrąžins beveik pusę milijono eurų GPM

 

Valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad jau sulaukė daugiau nei 7 tūkst. gyventojų prašymų (PRC912 forma) sugrąžinti dalį Gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) už jiems 2019 m. suteiktas nepilnamečių vaikų priežiūros, būsto ar automobilio remonto paslaugas. Deklaravus pajamas, šiems gyventojams sugrįš beveik pusę milijono eurų GPM, o tie, kurie nepateikė prašymo pasinaudoti GPM lengvatomis už 2019 m., dar gali tai padaryti iki vasario 15 d. ar deklaruodami pajamas pavasarį.

                
„Iki 400 eurų sumokėto GPM gyventojai gali susigrąžinti už jiems atliktas būsto remonto, automobilio remonto ar nepilnamečių priežiūros paslaugas. Norint tai padaryti reikėtų atkreipti dėmesį, jog tik kvito neužteks – gyventojai VMI turi pateikti skenuotą ar fotografuotą sąskaitą faktūrą, PVM sąskaitą faktūrą ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitą (FR0508 forma) su paslaugos gavėjo asmens duomenimis. Taip pat deklaruojant patirtas išlaidas reikėtų atminti, jog GPM lengvata negalioja už įsigytas medžiagas ar detales“, – sako VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.


VMI duomenimis, daugiausiai prašymų, beveik 75 proc., pateikia gyventojai, siekiantys susigrąžinti 228 tūkst. eurų GPM už automobilio remonto darbus.

                
Susigrąžinti dalį sumokėto GPM gyventojai galės pateikę metinę pajamų mokesčio deklaraciją už 2019 m. Gyventojai, kurie nenori patys pildyti metinių pajamų deklaracijų ir pageidauja, kad preliminarias deklaracijas jiems parengtų VMI, apie savo patirtas išlaidas informaciją mokesčių administratoriui gali pateikti pranešimu (PRC912 forma), bet ne vėliau kaip iki 2020 metų vasario 15 d.). Pateiktus duomenis apie išlaidas VMI jiems perkels į atitinkamų metų preliminarią gyventojo pajamų deklaraciją ir ją beliks pateikti. Nesuskubus to padaryti iki vasario 15 d., patirtų išlaidų dokumentai turėtų būti pateikiami kartu su 2019 m. pajamų deklaracija.

 

Šaltinis. VMI