Nubaustas stambaus masto veiklą slėpęs būrėjas, neapskaitęs per 215 tūkst. eurų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdybos pareigūnams įkliuvo nelegalus būrėjas, kuris net 7 metus veikė niekur nedeklaravęs savo veiklos ir teikdamas įvairias būrimo paslaugas gavo daugiau kaip 215 tūkst. eurų neapskaitytų pajamų. Klaipėdos apygardos prokurorui pabaigus ikiteisminį tyrimą, teisme įtariamasis pripažintas kaltu.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad Klaipėdos mieste būrėju prisistatęs asmuo nuo 2013 m. pradžios teikė įvairias su būrimu susijusias paslaugas, tokias kaip „apeigos“, „astrologinės paslaugos“, „atbūrimas“, „prognozė“, „nužiūrėjimo nuėmimas“ ir kt. Į šio asmens vardu atidarytas banko sąskaitas, esančias keturiuose Lietuvoje veikiančiuose bankuose, per 7 metus buvo padaryta beveik 1,4 tūkst. pavedimų, kurių bendra suma viršija 215 tūkst. eurų. Tyrėjų duomenimis, tai už suteiktas nelegalias paslaugas gautos pajamos.

Per metus būrimo paslaugas teikęs asmuo vidutiniškai į savo vardo sąskaitas gaudavo apie 200 bankinių pavedimų, o pelningiausi buvo 2016-ieji, kai į būrėjo sąskaitas už nelegalią veiklą suplaukė beveik 63 tūkst. eurų neapskaitytų pajamų per metus.

Įspūdingą sumą uždirbęs ir veiklą slėpęs būrėjas nemokėjo jokių mokesčių valstybei. Tyrimo metu nustatyta, kad nuslėpta beveik 14 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio, valstybinio socialinio draudimo įmokų į valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetą nesumokėta beveik 20 tūkst. eurų. Taip pat nuslėpta kiek daugiau nei 5,5 tūkst. gyventojų pajamų mokesčio ir daugiau nei 6 tūkst. privalomojo sveikatos draudimo įmokų į Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetą.

Pareigūnai suskaičiavo, kad iš viso nuslėptų mokesčių valstybei suma siekia daugiau nei 45 tūkst. eurų.

Įtariamojo namuose pareigūnai atliko kratą, buvo paimtas nešiojamasis kompiuteris, skaitmeninės laikmenos, telefono kortelės ir kiti tyrimui reikšmingi dokumentai. Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūra. Prokurorui surašius baudžiamąjį įsakymą, įtariamajam teismas skyrė 10,5 tūkst. eurų baudą, taip pat patenkintas civilinis ieškinys.

Šaltinis: FNTT