Viskas vienoje vietoje apie socialines paslaugas skirtingais gyvenimo atvejais

Nuo šiol Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacinėje svetainėje www.kasmanpriklauso.lt galima rasti informaciją ne tik apie socialinę paramą skirtingais gyvenimo atvejais, bet ir apie socialines paslaugas. Tai aktualu ne tik slaugantiems šeimos narį, tapus neįgaliu, sulaukus senatvės, bet ir auginantiems vaikus ar norintiems globoti, įvaikinti ar norintiems sugrįžti į darbo rinką.   www.kasmanpriklauso.lt skirta visiems, kurie domisi valstybės ir savivaldybių teikiamomis paslaugomis.

Vaikus auginančios šeimos ar nusprendusios įvaikinti, globoti vaiką, slaugantys šeimos narį,  netekę darbo, sulaukę senatvės ir kitais gyvenimo atvejais galės lengvai surasti išsamią informaciją apie tai, kokiomis socialinėmis paslaugomis gali pasinaudoti, kokius kriterijus privalu atitikti ir kur reikia kreiptis. Vaikus auginančios šeimos ras informaciją apie tai, kokiomis šeimą stiprinančiomis paslaugomis gali pasinaudoti. Tai pasirengimo šeimai ir tėvystės įgūdžių ugdymo, psichosocialinės pagalbos, šeimos mediacijos, vaikų dienos socialinės priežiūros ir kitos paslaugos, teikiamos visose šalies savivaldybėse. Teisę gauti 14 bazinio paketo paslaugų turi bet kuri Lietuvos šeima.

Globėjams, įtėviams ir įvaikintiems vaikams paslaugas teikia kiekvienoje savivaldybėje veikiantys Globos centrai. Jie konsultuoja ir informuoja pageidaujančius įvaikinti vaikus, vykdo pasirengimo įvaikinti mokymus pagal specialią Globėjų (rūpintojų) ir įtėvių mokymo ir konsultavimo programą, vertina asmenų pasirengimą ir teikia išvadas dėl tinkamumo tapti įtėviais. Svetainėje rasite informaciją, kur kreiptis iškilus problemoms jau įvaikinus ar pradėjus globoti vaiką, kur veikia mokymai, savitarpio paramos grupių užsiėmimai, teikiamos individualios konsultacijos. 

Slaugantys ar prižiūrintys artimąjį vienoje vietoje ras informaciją apie socialines paslaugas, kuriomis gali pasinaudoti ne tik jų artimasis, bet ir jie patys. Sužinos, kad gali būti suteiktos ne tik bendrosios socialinės paslaugos, tokios kaip informavimas, konsultavimas, tarpininkavimas ir atstovavimas, bet, esant poreikiui, ir specialiosios paslaugos, organizuojamas transportas, teikiama pagalba maistu, drabužiais. Jeigu sunku suderinti darbinius ir asmeninius interesus su artimojo priežiūra, galima prašyti didesnės pagalbos – periodiškai teikiamų socialinių paslaugų į namus ar socialinių paslaugų įstaigoje, taip pat – laikino atokvėpio paslaugos.

Senjorai sužinos apie jų amžiaus grupei teikiamas socialines paslaugas, ar už jas reikia mokėti ir kiek, kur kreiptis, suras informaciją apie tai, kaip nustatomas socialinių paslaugų poreikis.

Žmonėms su negalia pateikiama apibendrinta informacija apie bendrąsias ir specialiąsias paslaugas, kurias jie gali gauti savo namuose, įstaigose, nevyriausybinėse organizacijose ar bendruomenėje. Neįgaliojo ir jo šeimos socialinių paslaugų poreikį paprastai nustato socialinis darbuotojas. 

Norintys sugrįžti į darbo rinką sužinos, kokias nemokamas darbo rinkos paslaugas gali gauti Užimtumo tarnyboje, ras informaciją apie galimybes mokytis ar studijuoti, galės lengviau apsispręsti dėl profesijos įgijimo ar persikvalifikavimo, suras informaciją apie užimtumo rėmimo priemones ir dalyvavimo jose sąlygas, sužinos apie galimybes įsteigti darbo vietą sau.

Šaltinis: Socialinės apsaugos ir darbo ministerija