Kitąmet mažiausi uždirbančių biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimai kils bent 100 eurų

2021 m. 4 eurais didės bazinis pareiginės algos dydis nuo 177 iki 181 eurų, o mažiausiai uždirbantiems viešojo sektoriaus darbuotojams bus kilstelėti minimalūs pareiginės algos koeficientai, – Seimas pritarė šiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymams. 

Padidinus bazinį pareiginės algos dydį nuo 177 iki 181 eurų, biudžetinių įstaigų tarnautojų, darbuotojų, pareigūnų, karių, teisėjų atlyginimai vidutiniškai padidėtų 2,3 proc. Tai palies virš 200 tūkst. viešajame sektoriuje dirbančių šalies gyventojų. Baziniam dydžiui padidinti 4 eurais iš valstybės biudžeto prireiks apie 86 mln. eurų.  Kartu su bazinio dydžio didinimu kils ir minimalūs pareiginės algos koeficientai – tai aktualu uždirbantiems mažiausiai.

Mažiausiai uždirbantiems A, B ir C lygio pareigybių biudžetinio sektoriaus darbuotojams minimalūs pareiginės algos koeficientai nuo kitų metų pradžios augs 0,5 koeficiento. Beveik 25 tūkst. mažiausiai uždirbančių biudžetinių įstaigų darbuotojų, įvertinus bazinio dydžio bei minimalių koeficientų kilimą, kitąmet gaus daugiau kaip 100 eurų didesnį atlyginimą. Mažų koeficientų padidinimui biudžetinėse įstaigose bus skirta virš 26 mln. eurų.

Pareiginės algos pastovioji dalis apskaičiuojama bazinį pareiginės algos dydį dauginant iš konkrečiai pareigybei taikomo koeficiento. Prie darbo užmokesčio dar paprastai pridedama kintamoji pareiginės algos dalis, kuri priklauso nuo pasiektų darbo tikslų, taip pat gali būti mokamos priemokos, premijos ar užmokestis už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties ir viršvalandinį darbą, jeigu jis buvo dirbtas.

Šaltinis: Socialinės apsaugos ir darbo  ministerija