Pritarta pagalbos priemonėms sunkumų dėl Kinijos veiksmų patiriančiam verslui

Vyriausybė pritarė pagalbos priemonėms Lietuvos įmonėms, patiriančioms sunkumų eksportuoti savo produkciją į Kiniją. Priemonės skirtos naujų užsienio rinkų paieškai, esamų rinkų plėtrai ir diversifikacijai. 

Pagalbos priemonei „Naujos galimybės“, kuri skirta įmonėms ir jų produkcijai užsienyje ar Lietuvoje vykstančiose tarptautinėse parodose, mugėse ir verslo misijose pristatyti, numatyta 5 mln. eurų. 

Priemonei „Expo sertifikatas“, kuri skirta planuojamų eksportuoti produktų sertifikavimui, įskaitant reikalingus bandymus ir tyrimus, numatytas 1 mln. eurų. 

Šiuo metu sunkumų patiriančios šalies įmonės su valstybės pagalba gali pasiskolinti ir mokėti ribotas palūkanas arba  gauti paskolas su valstybės garantija. Šias pagalbos priemones administruoja bendrovė „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA).  

Lietuva derasi su Europos Komisija dėl galimybės sunkumų dėl Kinijos veiksmų patiriančioms įmonėms pasinaudoti  lengvatinėmis iki 12 mėn. trukmės paskolomis bendrovių veiklai užtikrinti. Tam numatoma skirti 130 mln. eurų. Verslas galėtų gauti iki 5 mln. eurų dydžio paskolas apyvartinėms lėšoms.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2021 m. sausio–rugsėjo mėn. Lietuvos eksportas į Kiniją sudarė 184,6 mln. eurų.

Šaltinis: Vyriausybė