Paskelbta techninė dokumentacija kasos aparatų integracijai su i.EKA

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau — VMI) informuoja, jog paskelbė techninę dokumentaciją, kaip kasos aparatais į Išmaniųjų elektroninių kasos aparatų posistemį i.EKA turės būti teikiami kasos kvitų duomenys. Su informacija susipažinti galima VMI svetainėje.

„Rengiant techninę dokumentaciją aktyviai bendradarbiavome su kasos aparatų gamintojais, kuriems ji ir yra aktuali“, – sako VMI i.EKA projekto vadovas Žilvinas Germanavičius, pažymėdamas, kad šiuo metu naudojamus kasos aparatus, kad jais būtų galima perduoti kasos kvitų duomenis į i.EKA, bus galima modifikuoti, įdiegiant papildomas technines ir programines priemones. Gamintojai spręs dėl kiekvieno konkretaus kasos aparato modelio modifikavimo — ar tam tikro modelio kasų atsisakyti, o vietoje jų į rinką patiekti naujus kasų modelius, ar pasiūlyti naujus programinius sprendinius, kuriuos būtų galima įsidiegti į išmaniuosius įrenginius.

Duomenų teikimo į i.EKA posistemį terminai numatyti Mokesčių administravimo įstatyme. Mokesčių mokėtojams pareiga teikti kasos kvitų duomenis nustatyta etapais. Nuo 2023 m. duomenis teiks verslininkai, kurių pajamos 2021 m. viršijo 300 tūkst. eurų:

  • nuo sausio 1 d. — naudojantys kompiuterinius kasos aparatus (pvz., didieji prekybos centrai, degalinės, vaistinės ir pan.);
  • nuo lapkričio 1 d. — PVM mokėtojai, naudojantys elektroninius kasos aparatus.

Verslininkai, naudojantys senuosius kasos aparatus, kurių negalima įsigyti nuo 2019 m., prie projekto prisijungs nuo 2024 m. gegužės 1 d. Tokius aparatus šiandien naudoja 6 proc. mokesčių mokėtojų. Nuo 2025 m. gegužės 1 d.  duomenis mokesčių administratoriui per i. EKA sistemą teiks visi verslo atstovai. 

Šaltinis: VMI