Šveicarija planuoja Lietuvai skirti beveik 48 mln. eurų

Rugsėjo 28-29 dienomis Lietuvoje viešėję Šveicarijos delegatai susitiko su Finansų ir kitų ministerijų atstovais. Susitikimo tikslas – aptarti derybas dėl Antrojo Šveicarijos finansinio įnašo Lietuvai, kuriuo mūsų šaliai bus skiriama beveik 48 mln. eurų viešųjų investicijų įgyvendinimui.

Š.m. birželio 30 d. Šveicarija ir Europos Sąjunga oficialiai pasirašė susitarimo memorandumą dėl Antrojo Šveicarijos finansinio įnašo, kuriuo nustatomos pagrindinės Šveicarijos prisidėjimo prie socialinės ir ekonominės sanglaudos bei bendradarbiavimo migracijos srityje sąlygos ir įsipareigojimai. Lietuvai yra suplanuota skirti apie 48 mln. eurų socialinės ir ekonominės sanglaudos srityje, kurie turi būti panaudoti iki 2029 m. gruodžio 3 d.

„Šiuo metu planuojamas Šveicarijos finansinis įnašas yra nebe pirmas kartas, kai Lietuva ir Šveicarija bendradarbiauja socialinės ir ekonominės sanglaudos srityje. Džiugu, kad pavyksta atrasti bendrų dvišalių interesų įvairiose viešosios politikos srityse. Kol kas preliminariai sutariama dėl trijų teminių finansavimo sričių. Tęsiant daugiametę bendradarbiavimo patirtį ir toliau investicijomis bus skatinami pokyčiai sveikatos apsaugos srityje. Papildomai žymi dalis investicijų numatoma į profesinio mokymo ir pilietinio aktyvumo sritis“, – pažymėjo Investicijų departamento vadovė Kotryna Tamoševičienė.

Skirtingų teminių finansavimo sričių investicijų rengimą numatoma pradėti 2023 m. Į investicijų formavimą bus kviečiama įsitraukti visuomenė, socialiniai ir ekonominiai partneriai bei kitos suinteresuotos grupės.

Primename, jog Šveicarija 2007-2012 metais Lietuvai buvo skyrusi apie 66 mln. eurų finansinį įnašą. Šios lėšos buvo naudojamos ligoninių infrastruktūrai, aplinkosaugai ir energijos efektyvumo didinimui, nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūrai, nevyriausybinių, bendruomenių organizacijų iniciatyvoms, fundamentaliems moksliniams tyrimams.
 

Šaltinis: Finansų ministerija