Laipiojimas sienomis. Kokia šio sporto nauda sveikatai?

Laipiojimas sienomis. Kokia šio sporto nauda sveikatai?

laipiojimas

Kiekvienas žinome apie fizinio aktyvumo naudą. Bet ar visi sportuojame? Gal ir Jūs esate vienas iš tų, kuris vis ruošiasi eiti į sporto salę nuo kito pirmadienio? Kartais verta pagalvoti ne tik apie sportą, bet ir apie aktyvų laisvalaikio praleidimo būdą. Pavyzdžiui, laipiojimas sienomis. Juk tai gali būti ir puiki pramoga su draugais!

Laipiojimo siena nauda

Vieni apibūdina tai kaip judesio meditaciją, kiti – kaip būdą atsikratyti aukščiau baimės. O kartais tai net gali tapti puikia Kalėdų dovanos vaikams ar suaugusiems idėja!

Laipiojimas lavina visus kūno raumenis, išvysto vizualią atmintį, treniruoja aerobinę bei anaerobinę kūno ištvermę, skatina siekti tikslų ne tik sporte, bet ir gyvenime. Šis laisvalaikio praleidimo būdas treniruoja tiek širdies ir kraujagyslių sistemą, tiek ir jėgą, raumenis ir sausgysles, vysto lankstumą, koordinaciją ir pusiausvyrą. Palaiko nugaros raumenų tonusą, koreguoja laikyseną ir plokščiapadystę.

Laipiojimas uolomis – tai nemonotoniškas užsiėmimas, todėl tai – daug daugiau nei įprasti fiziniai pratimai. Tai yra puikus užsiėmimas, kuris leidžia pailsėti galvai po sunkios darbo dienos ir nuostabi galimybė pabūti su savimi ir savo mintimis.

Treniruočių metu pastebimai stiprėja šlaunys, kojų, pilvo ir nugaros raumenys. Akivaizdžiai koreguojasi juosmuo. Sustiprėja pėdų ir kojų pirštų sąnariai.

Reikėtų iš karto atskirti laipiojimą uolomis nuo alpinizmo. Laipiojimas uolomis kažkada buvo alpinistų treniruočių būdas tam, kad galėtų įveikti uolėtas atkarpas kopiant į kalną. Ilgainiui laipiojimas išsivystė į atskirą sportinio pobūdžio veiklą, o entuziastai pradėjo varžytis ant natūralių uolų.

Per vieną, nelabai intensyvią treniruotę jūs prarasite bent 300 kalorijų per valandą, o jei jausite nuovargį – iki 700 kalorijų per valandą!

Kada galima pradėti treniruotis?

Pradėti laipioti gali vaikai nuo 6 metų. Šio amžiaus vaikai jau gerai išmoksta naują informaciją ir gali save kontroliuoti. Tačiau rimtas treniruotes rekomenduojama pradėti ne anksčiau kaip nuo 10 metų. Viršutinio amžiaus cenzo nėra. Šešiasdešimtmečiai puikiai laipioja, tik gal ne taip intensyviai kaip jaunimas.