Ministrė A. Bilotaitė: FNTT pasirengusi proveržiui

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė susitiko su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovybe, kuri pristatė FNTT ateities veiklos gaires 2023–2027 metams. Jas parengti ministrė įpareigojo skirdama naują tarnybos vadovą R. Kiškį. Nauja FNTT ambicija – proaktyviai veikianti, ekspertinė tarnyba.

Pagrindinį dėmesį FNTT skirs grėsmių ir rizikų vertinimui, kompleksiniams tyrimams, prevencijai, efektyviai kriminalinei žvalgybai, taip neteisėto praturtėjimo užkardymui ir civilinio turto konfiskavimui. FNTT sieks proaktyvaus veikimo, daugiau ekspertiškumo ir lyderystės savo kompetencijos temose.

Planuojama stiprinti bendradarbiavimą su Lietuvos ir užsienio partneriais saugant valstybės pinigus ir atskleidžiant nusikaltimus, taip pat kurti FNTT ekspertų slėnį ir organizuoti aukščiausio lygio pareigūnų mokymus. Numatomos investicijos į modernias ir saugias informacines technologijas, kurios reikalingos duomenų apdorojimui, prevencijai, fintech priežiūrai.

„FNTT turi tinkamai reaguoti į laikmečio diktuojamus iššūkius ir modernėjančius finansinius nusikaltimus. Nauja vadovybė demonstruoja lyderystę – išsikelti ambicingi tikslai ir numatytos reikiamos priemonės valstybės finansinės sistemos saugumo užtikrinimui“, – teigia ministrė A. Bilotaitė.

Susitikime taip pat aptartas sankcijų Rusijai įgyvendinimas ir virtualiųjų valiutų piniginių operatorių ir virtualiųjų valiutų keityklų operatorių veikla Lietuvoje.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba užtikrina tarptautinių sankcijų įgyvendinimą. 2022 m. gruodžio 20 d. duomenimis, 9 juridinių asmenų iš Rusijos bendra įeinančių įšaldytų lėšų suma siekia 77, 883 mln. eurų, 6 juridinių ir 1 fizinio asmens iš Baltarusijos – 9, 457 mln. JAV dolerių.

Ministrei taip pat pristatyta situacija dėl virtualiųjų valiutų paslaugų tiekėjų – 2022 m. Lietuvoje jų registruota net 900, kai 2020 m. – vos 8, o 2021 m. – 167. Per metus FNTT atliko 31 subjekto patikrinimą. Nustatyta, kad bendrovės įgyvendina ne visas pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones, o kai kurių bendrovių veikloje buvo rimtų prevencijos spragų. Tai sudaro galimybes virtualiąsias valiutas naudoti neteisėtiems veiksmams, pavyzdžiui, sukčiavimui, sankcijų apėjimui, pajamų slėpimui ir kt. Atsižvelgiant į sparčiai augantį virtualiųjų valiutų paslaugų tiekėjų skaičių, FNTT šiai sričiai skirs didesnį dėmesį.

Artimiausiu metu FNTT veiklos gairės bus pristatytos visuomenei.              

Šaltinis: FNTT