Finansų viceministras M. Liutvinskas: „Turime nebijoti priimti sprendimus dėl užšaldyto rusijos turto naudojimo Ukrainos naudai“

Lapkričio 8-10 dienomis finansų viceministras Mindaugas Liutvinskas Briuselyje dalyvaus Eurogrupės (EG) ir Europos Sąjungos (ES) finansų ministrų (ECOFIN) posėdžiuose, kuriuose didžiausias dėmesys bus skiriamas ES finansinei paramai Ukrainai, ES ekonominėms perspektyvoms ir bendrų fiskalinių taisyklių peržiūrai. Taip pat bus siekiama sutarimo dėl kitų metų ES biudžeto.

ECOFIN posėdžio metu bus aptartas ekonominis ir finansinis rusijos karo prieš Ukrainą poveikis ir finansinės paramos Ukrainai mobilizavimas, įskaitant būdus šiam tikslui panaudoti rusijos užšaldytą turtą, esantį ES teritorijoje.

„Diskutuodami dėl paramos Ukrainai negalime ignoruoti dramblio kambaryje – dėl sankcijų užšaldyto rusijos turto. Turime nebijoti jau artimiausiu metu priimti teisiškai pagrįstus sprendimus, kurie leistų Ukrainos labui panaudoti užšaldyto agresorės turto pagrindu sugeneruotas lėšas, laikomas ES finansinėse institucijose. Preliminariu vertinimu, toks sprendimas leistų per metus Ukrainos poreikiams sutelkti apie 3 milijardus eurų. Tai būtų reikšmingas pirmas žingsnis, po kurio turėtų sekti tolesni, su tarptautiniais partneriais suderinti sprendimai dėl užšaldyto rusijos turto perdavimo Ukrainai, taip atlyginant bent dalį šaliai padarytos žalos“, – teigė M. Liutvinskas.


Daugiau: https://bitly.ws/ZHRg


Šaltinis: Lietuvos Respublikos finansų ministerija