Siūloma įvesti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą visiems būtiniausiems maisto produktams


Žemės ūkio ministerija, atsižvelgdama į susiklosčiusią konkurencinę aplinką kaimyninėse šalyse, sudėtingą maisto pramonės įmonių situaciją, vartotojų interesus ir socialinių partnerių nuomonę, pritaria Lietuvos daržovių augintojų asociacijos ir Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos siūlymams atpiginti maisto produktus ir ne vėliau kaip 2008 m. įvesti lengvatinį 5 proc. dydžio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą bulvėms, daržovėms, vaisiams ir uogoms, taip pat sušaldytai, giliai sušaldytai naminių gyvūnų mėsai, naminių gyvūnų ir paukščių mėsos gaminiams ir pusgaminiams. Tačiau Žemės ūkio ministerija, susirūpinusi sparčiu maisto produktų kainų augimu, laikosi pozicijos, kad lengvatinio 5 proc. PVM tarifo įvedimo klausimą būtina spręsti ne fragmentiškai, o kompleksiškai, apimant visas būtiniausių maisto produktų grupes.
Dauguma ES senbuvių šalių vykdo socialiai orientuotą politiką, norėdamos, kad duoną ir duonos gaminius, naminių gyvūnų ir paukščių mėsą bei jos gaminius, pieną ir jo gaminius, žuvį ir jos gaminius, bulves, daržoves, vaisius ir uogas įstengtų nusipirkti ir vartoti net mažiausias pajamas gaunantys žmonės. Šios šalys minėtus produktus priskiria pirmojo būtinumo maisto produktams.
Statistikos departamento duomenis, Lietuvos šalies gyventojų išlaidų struktūroje maisto produktai sudaro didžiausią dalį – 39 proc., o didžiausios išlaidos tenka mėsai ir jos produktams – 26 proc.
Lietuvos Vyriausybės 2006–2008 metų programoje yra numatyta siekti, kad su ES direktyvomis būtų suderintas lengvatinių PVM tarifų taikymas būtiniausiems maisto produktams. Įgyvendinant šią nuostatą, numatyta, esant finansinėms galimybėms, keisti lengvatinio PVM tarifo taikymą. Vyriausybės 2006–2008 metų programoje šios svarbios priemonės įgyvendinimo terminas – 2007 m. IV ketvirtis. Taikant lengvatinį PVM tarifą maisto produktams, naudą gauna ir vartotojai, ir maisto produktų gamintojai. PVM sumažinimas leidžia maisto produktus nenuostolingai parduoti vartotojams žemesnėmis mažmeninėmis kainomis, todėl šiuo metu tai būtų kainų kilimą stabdantis veiksnys. Dėl nustatyto lengvatinio 5 proc. PVM tarifo maisto produktams didėja įmonių, tiekiančių apmokestintas šiuo tarifu prekes, gamybos ir pardavimo apimtys bei konkurencingumas. Įmonės, siekdamos užsitikrinti didesnes konkurencines galimybes rinkoje, daugiau lėšų gali skirti materialinėms investicijoms ir papildomų darbo vietų steigimui.
Žemės ūkio ministerija, siekdama išlyginti konkurencines sąlygas tarp prekiaujančių maisto produktais mažmeninės prekybos įmonėse (PVM mokėtojų) ir prekiaujančių turgavietėse ar kitose panašiose prekybos vietose (ne PVM mokėtojų) ir taip paskatinti aukštesnės pridėtinės vertės maisto produktų vartojimą, o taip pat padidinti gamintojų ir perdirbėjų konkurencingumą prieš kaimyninių šalių, ypač Lenkijos, gamintojus, jau 2006 m. balandžio mėnesį pateikė Finansų ministerijai konkrečius apskaičiavimus ir siūlymus problemą spręsti ne fragmentiškai, bet kompleksiškai. Šiuo metu lengvatinis 5 proc. tarifas galioja šiems žemės ūkio ir maisto produktams: šviežiai atšaldytai mėsai ir jų valgomiems subproduktams; šviežiai atšaldytai, užšaldytai, giliai užšaldytai naminių paukščių mėsai ir jų valgomiems subproduktams; gyvoms, šviežioms ir atšaldytoms žuvims bei ekologiškiems maisto produktams. Siekiant išlyginti giminingų maisto produktų gamybos ir vartojimo sąlygas, Žemės ūkio ministerija siūlo įvesti lengvatinį 5 procentų dydžio PVM tarifą dar ir šioms būtiniausių maisto produktų grupėms:
1) sušaldytai, giliai sušaldytai naminių gyvūnų mėsai ir jų valgomiems subproduktams, taip pat naminių gyvūnų ir paukščių mėsos gaminiams ir pusgaminiams;
2) pienui ir šviežiems pieno gaminiams (pagal atskirą sąrašą);
3) bulvėms, daržovėms, vaisiams ir uogoms (pagal atskirą sąrašą).
Įvedus lengvatinį 5 proc. PVM tarifą minėtoms maisto produktų grupėms, valstybės biudžetas per pirmuosius metus netektų (pagal Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto 2007 m. birželio mėnesį patikslintus apskaičiavimus) apie 180 mln. Lt pajamų, iš jų bulvėms, daržovėms, vaisiams ir uogoms tektų daugiau kaip 13 mln. Lt, sušaldytai, giliai sušaldytai naminių gyvūnų mėsai ir jų valgomiems subproduktams – apie 0,7 mln. Lt, naminių gyvūnų ir paukščių mėsos gaminiams ir pusgaminiams – apie 98,3 mln. Lt, pienui ir šviežiems pieno gaminiams – apie 68 mln.Lt.

2007-10-04 Šaltinis: Žemės ūkio ministerija