Priimtas Audito įstatymo pakeitimo įstatymas


Audito įstatymo nauja redakcija parengta siekiant įgyvendinti Europos Parlamento ir Tarybos nuostatas, kad kiekviena valstybė narė privalo organizuoti veiksmingą auditorių ir audito įmonių viešosios priežiūros sistemą, kuri garantuotų aukštą finansinių ataskaitų audito kokybę ir užtikrintų finansinių ataskaitų vartotojų pasitikėjimą audituotomis finansinėmis ataskaitomis nacionaliniuose teisės aktuose. Audito įstatymo pakeitimo įstatymu yra įgyvendinama pagrindinė direktyvos 32 straipsnio nuostata, kuria nustatoma auditorių ir audito įmonių viešosios priežiūros institucija – Audito ir apskaitos tarnyba (dabar veikianti viešoji įstaiga Lietuvos Respublikos apskaitos institutas). Siekiant įgyvendinti Audito direktyvos nuostatą, kad auditorių ir audito įmonių viešosios priežiūros sistemai turi vadovauti nepraktikuojančių (t. y. mažiausiai trejus metus nedirbę auditoriais) asmenų dauguma, Audito įstatyme numatoma tarnyboje sudaryti Audito priežiūros komitetą iš Lietuvos banko, Vertybinių popierių komisijos, Draudimo priežiūros komisijos, Finansų ministerijos, Auditorių rūmų ir kitų profesinių auditorių organizacijų atstovų. Tik šiam komitetui pritarus būtų priimami tarnybos sprendimai skirti auditoriams drausmines nuobaudas, tvirtinti įstatyme nustatytas taisykles ir metodikas.
Kadangi įstatyme numatoma viešosios priežiūros institucija, jai paskiriant kai kurių funkcijų atlikimą, įstatymo projekte tikslinamos Auditorių rūmų teisės ir pareigos. Įstatyme taip pat numatyta, kad auditorių ir audito įmonių atlikto audito kokybės užtikrinimą įgyvendina tarnyba kartu su Auditorių rūmais.
Auditorių ir audito įmonių atlikto audito tyrimus, siekiant užtikrinti kuo didesnį nepriklausomumą, pavedama atlikti tarnybai; jie atliekami tuomet, kai iš valstybės institucijų, rinkos priežiūros institucijų, kitų valstybių narių kompetentingų institucijų gaunama informacijos apie netinkamai atliktus auditus.
Be to, siekiant aukštos audito atlikimo kokybės, ypač viešojo intereso įmonėse (akcinėse bendrovėse, kurių vertybiniais popieriais prekiaujama reguliuojamoje rinkoje, bankuose ir centrinėse kredito unijose, draudimo įmonėse ir perdraudimo įmonėse, kolektyvinio investavimo subjektų ir pensijų fondų valdymo įmonėse), atsižvelgiant į Audito direktyvos reikalavimus, įstatyme numatomi papildomi reikalavimai auditoriams ir audito įmonėms atliekant auditą viešojo intereso įmonėse.

2008-07-08 Šaltinis: LR Seimas