Machinacijos medienos versle atvedė į teisiamųjų suolą


Šiaulių miesto apylinkės teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje du šiauliečiai kaltinami apgaulingu apskaitos tvarkymu (Baudžiamojo kodekso 222 str. 1 d.), neteisingų duomenų apie pajamas ir pelną pateikimu (BK 220 str. 1 d.) ir neteisėtu vertimusi ūkine veikla (BK 202 str. 1 d.). Ikiteisminį tyrimą atlikę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių apskrities skyriaus pareigūnai nustatė, kad individualios įmonės savininkas ir 1963 metais gimęs R. A. į valstybės biudžetą bendrai nesumokėjo daugiau nei 604 717 litų mokesčių.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo atskleista, kad 1998-2004 metais J. Aleksandrovo individuali įmonė prekiavo medienos gaminiais. Įmonė turėjo lentpjūvę, kurioje iš apvalios medienos pjaudavo dvigubo pjovimo lentas, skirtas padėklų gamybai. Turimą medieną įmonė daugiausia eksportuodavo į Vakarų Europos valstybėse esančias bendroves. Įmonės oficialiuose dokumentuose buvo nurodoma, kad pagamintos medienos eksportuojama nuo 20 iki 40 krovininių automobilių puspriekabių, nors įmonės lentpjūvės gamybos pajėgumai buvo ne didesni kaip dvi krovininių automobilių puspriekabės. Medienos eksporto dokumentuose buvo įrašoma, kad produkcija pagaminta J. Aleksandrovo įmonėje, kai tuo tarpu tyrimo metu buvo nustatyta, kad realiai ji priklausė Lietuvoje gyvenantiems fiziniams asmenims, atstovavusiems 3 ribotos atsakomybės bendrovėms (offshore), registruotoms JAV ir Didžiojoje Britanijoje. Ikiteisminio tyrimo metu buvo atskleista, kad šiauliečiai medieną Lietuvoje įsigydavo iš įmonių ar kitų fizinių asmenų. Kaltinamieji neturėdavo jokių medienos įsigijimo dokumentų. Analizuojant ikiteisminio tyrime gautus dokumentus nustatyta, kad 2 šiauliečiai, pasinaudoję J. Aleksandrovo individualios įmonės dokumentais ir ribotos atsakomybės bendrovėmis, 1998-2004 metais įsigijo medienos gaminių už daugiau nei 6 milijonus litų.
Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad individualios įmonės savininkas, apgaulingai tvarkęs įmonės apskaitą, į valstybės biudžetą nesumokėjo 85 813 litų mokesčių, o kitas Šiaulių rajono gyventojas, eksportavęs medienos gaminius, tai yra versliškai ir stambiu mastu vertėsi ūkine, komercine bei finansine veikla. Dėl neteisėto vertimosi ūkine veikla valstybės biudžetui šiaulietis padarė 518 904 litų žalą.

Šaltinis: FNTT
2008-10-27