Mano pajamos: kaip mokėti mokesčius


Į klausimus atsako Mokesčių informacijos centro konsultantė Renata Suboč.- Ar kitais (2009 m.) metais iš savo apmokestinamųjų pajamų galėsiu atimti kompiuterio įsigijimui ir ar interneto įrengimui patirtas išlaidas? – Taip, gyventojas iš savo pajamų gali atimti vieno per šešis (2004-2009 imtinai) metus kompiuterio įsigijimui ir/ar interneto įrengimui patirtas išlaidas. Jeigu kompiuteris įsigyjamas pagal išperkamosios nuomos (lizingo) sutartį, tai lengvata taikoma gyventojui, kurio vardu sudaryta išperkamosios nuomos (lizingo) sutartis, ir taikoma pagal tokią sutartį per atitinkamą mokestinį laikotarpį, t.y. nuo 2004-01-01 iki 2009-12-31, sumokėtoms faktinėms įmokoms (išskyrus palūkanas), neatsižvelgiant į tai, kada buvo sutartis sudaryta ir kokiam terminui. Jei pagal kompiuterio išperkamosios nuomos (lizingo) sutartį gyventojas įmokas mokės ir po 2009 m. gruodžio 31 d., tokių įmokų gyventojas, deklaruodamas pajamas už 2010 ar vėlesnius metus, negalės atimti iš savo metinių apmokestinamųjų pajamų.

– Dirbu su verslo liudijimu, dalį pajamų gaunu pagal autorinį atlyginimą. Kada turiu registruotis kaip PVM mokėtojas: ar skaičiuojant 100 tūkst. litų turiu įskaičiuoti ir tas pajamas, už kurias dar nėra apmokėta? Ir ar privalau sudėti visos veiklos pajamas?

– Jeigu fizinis asmuo vykdo kelių rūšių ekonominę veiklą, tai skaičiuojant jo 100 tūkst. Lt atlygio sumą turi būti sudedamas gautas (gautinas) atlygis iš visų jo vykdomos ekonominės veiklos rūšių, neatsižvelgiant į tai, ar už jas jau apmokėta. Tai reiškia, kad, jeigu, pavyzdžiui, fizinis asmuo apskaičiavo atlyginimą iš pagal verslo liudijimą vykdomos individualios veiklos (pavyzdžiui, prekybos), be to, jam apskaičiuotas autorinis atlyginimas už vykdomą profesinę veiklą, tai, skaičiuojant per paskutiniuosius 12 mėnesių gauto (gautino) atlygio 100 tūkst. Lt ribą, turi būti sudedamas apskaičiuotas atlyginimas iš prekybos ir apskaičiuotas autorinis atlyginimas.

– Ar parduodamas automobilį, neišlaikytą nuosavybėje trejus metus, galiu patirtas automobilio remonto išlaidas įtraukti į šio turto įsigijimo kainą?

– Gyventojo patirtos transporto priemonės remonto išlaidos nepriskiriamos transporto priemonės įsigijimo kainai, nes turto rekonstravimo sąvoka taikytina tik statinių rekonstravimo atvejais, o automobilio remontas rekonstrukcija nelaikomas.

– Ar apmokestinama gyventojų pajamų mokesčiu darbdavio skirta pašalpa darbuotojui, mirus jo sutuoktiniui, vaikams (įvaikiams) arba tėvams (įtėviams)?

-Ne, tokios išmokos neapmokestinamos. – Įmonei nuomoju savo butą.

Ar apmokestinamos nuomotojo (gyventojo) pajamos, gautos iš nuomininko (juridinio asmens)už komunalinius mokesčius?

– Nuomininko mokamos (nesvarbu ar paslaugos tiekėjui, ar nuomotojui) turto eksploatavimo išlaidos pagal skaitiklių (dujų, vandens, elektros) parodymus bei pokalbių telefonu išlaidos nebus laikomos nuomotojo pajamomis. Nuomininko, paslaugos teikėjui apmokamos turto eksploatavimo išlaidos — abonentiniai mokesčiai (liftas, mokestis už šiluminę energiją ir kt.), bus laikomos nuomotojo pajamomis natūra ir apmokestinamos 15 proc. pajamų mokesčio tarifu.Nuomininko, nuomotojui mokamos turto eksploatavimo išlaidos — abonentiniai mokesčiai (liftas, mokestis už šiluminę energiją ir kt.), bus laikomos nuomotojo pajamomis natūra ir apmokestinamos 15 proc. pajamų mokesčio tarifu.

– Esu ūkininkas – ar galiu teikti žemės ūkio paslaugas (pvz., kūlimo, žemės arimo) kitam ūkininkui?

– Žemės ūkio ir kaimo plėtros įstatyme žemės ūkio veikla apima žemės ūkio produktų gamybą ir apdorojimą; savo pagamintų ir apdorotų žemės ūkio produktų perdirbimą; maisto produktų gamybą ir šių produktų realizavimą; paslaugų žemės ūkiui teikimą. Pagal Paslaugų žemės ūkiui, kurioms taikoma pelno mokesčio lengvata sąrašą, derliaus nuėmimo ir žemės dirbimo paslaugos yra priskiriamos paslaugoms žemės ūkiui. Vadinasi ūkininko gautos pajamos už kitam ūkininkui atliktas kūlimo ir žemės arimo paslaugas bus priskiriamos neapmokestinamosioms pajamoms.

– Daugiau kaip prieš 3 metus nusipirkau namą, vėliau pastačiau priestatą. Nepraėjus 3 metams nuo priestato pastatymo ir įregistravimo, ketinu parduoti visą turtą, t. y. namą su priestatu. Ar man reikės mokėti gyventojų pajamų mokestį nuo pajamų, gautų pardavus šį turtą?

– Pajamos, gautos pardavus ne individualios veiklos nekilnojamąjį turtą, esantį Lietuvoje, jeigu jis įsigytas anksčiau nei prieš 3 metus iki šio turto pardavimo, pajamų mokesčiu neapmokestinamos. Priešingu atveju, tokios pajamos, atėmus turto įsigijimo kainą, apmokestinamos taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą. Daikto įsigijimo data nebūtinai turi būti siejama su jo įregistravimu atitinkamame registre. Daikto įsigijimo data gali būti laikoma data dokumento(pvz., pirkimo–pardavimo sutartis, namo statybos bei dovanojimo sutartys ir pan.), kuriame užfiksuota anksčiausia faktinį daikto įsigijimą įrodanti data. Šiuo atveju parduodamo turto įsigijimo data galima laikyti namo pirkimo datą. Pajamų mokesčio nuo namo (padidėjusio dėl priestato) pardavimo pajamų gyventojas nemokės, nes nuo turto įsigijimo yra praėję daugiau kaip treji metai, nesvarbu, kad nuo priestato pastatymo ir įregistravimo nepraėjo treji metai.

Šaltinis: VMI
2008-12-11