Šiemet keičiasi žemės ūkio veikla besiverčiančių asmenų apmokestinimas


Nuo sausio 1 d. įsigaliojus įstatymų pakeitimams, ūkininkų mokamoms privalomo sveikatos draudimo įmokoms nustatyta nauja mokėjimo tvarka, panaikinta PVM lengvata ekologiškiems produktams, o turintiems didesnes ūkio valdas reikės mokėti nekilnojamojo turto mokestį.

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) atkreipia dėmesį, kad, pasikeitus LR Sveikatos draudimo įstatymo nuostatoms, nuo šių metų nustatyta atskira privalomojo sveikatos draudimo (toliau – PSD) įmoka, pakeičianti buvusius atskaitymus nuo gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM).
PSD įmokų dydžiai ir skaičiavimo tvarka priklauso nuo asmenų žemės ūkio valdos dydžio, kuris išreiškiamas europinio dydžio vienetais ir taikomas Europos Sąjungoje. Šiuos vienetus nustato ir registruoja VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.
Žemės ūkio veikla užsiimantys asmenys, kurių žemės ūkio valdos dydis yra ar atitinka 2 ir mažiau europinio dydžio vienetų, patys už save kas mėnesį moka 3 proc. minimalios mėnesinės algos (toliau – MMA) dydžio PSD įmokas (24 litus). Tie ūkininkai ir kiti asmenys, kurių žemės ūkio valdos dydis yra didesnis, tačiau neviršija 14 europinio dydžio vienetų, už save kas mėnesį moka 9 proc. MMA dydžio PSD įmokas (72 litus). Žemės ūkio veikla užsiimantys asmenys, kurių žemės valdos dydis yra daugiau nei 14 europinio dydžio vienetų, patys už save kas mėnesį moka 9 proc. MMA dydžio PSD įmokas.Šios nuostatos negalioja asmenims, kurie dar patenka ir į draudžiamųjų valstybės lėšomis kategoriją ir (ar) gauna kitos rūšies pajamas, nuo kurių moka PSD įmokas. PSD įmoka sumokama iki kiekvieno mėnesio paskutinės dienos.
GPM moka tik tie, žemės ūkio veikla užsiimantys asmenys, kurių žemės ūkio valdos dydis yra didesnis nei 14 europinio dydžio vienetų: jiems įstatyme numatytu pereinamuoju laikotarpiu iki 2011 m., šiemet nustatomas 5 proc., 2010 m. – 10 proc., o 2011 m. – 15 proc. GPM tarifas. Šie ūkininkai ir jų partneriai per 2009 m. gavę pajamų iš žemės ūkio veiklos, pasibaigus mokestiniam laikotarpiui, iki 2010 m. gegužės 1 d. privalo pateikti mokesčio administratoriui metinę pajamų mokesčio deklaraciją už 2009 m. ir sumokėti GPM į biudžetą.
Šie asmenys, visais atvejais (nesvarbu, kad asmuo draustas privalomuoju sveikatos draudimu dar ir bet kurioje kitos draudžiamųjų asmenų kategorijoje) pasibaigus kalendoriniams metams perskaičiuoja savo PSD įmokas ir, jei reikia, (iki gegužės 1 d.) primoka skirtumą, kad jų PSD įmoka sudarytų 9 proc. nuo per kalendorinius metus gautų individualios žemės ūkio veiklos GPM apmokestinamųjų pajamų. Šiai grupei asmenų taip pat taikoma nuostata, kad metinė PSD įmokų suma negali būti mažesnė nei 9 proc.12 MMA, išskyrus tuos, kurie gauna darbo užmokestį arba yra apdrausti valstybės lėšomis.
VMI atkreipia dėmesį, atsižvelgiant į tai, jog ūkininkų, kurių žemės ūkio valdos dydis yra daugiau nei 14 europinio dydžio vienetų, pajamų apmokestinimui GPM, įstatyme nustatytos pereinamosios nuostatos: ūkininkų, kurių pajamoms šiemet taikomas 5 proc. GPM tarifas, PSD įmokų dydis už 2009 m. yra 3 proc. nuo per kalendorinius metus gautų individualios žemės ūkio veiklos pajamų, bet per metus ne mažiau kaip 9 proc. 12 MMA. Tų ūkininkų, kurių pajamoms 2010 m. taikomas 10 proc. GPM tarifas, PSD įmokų dydis už 2010 m. yra 6 proc. nuo per kalendorinius metus gautų individualios žemės ūkio veiklos pajamų, bet per metus ne mažiau kaip 9 proc. 12 MMA. Ūkininkų, kurių žemės valdos dydis yra daugiau nei 14 europinio dydžio vienetų, PSD įmoka sudaranti 9 proc. nuo per kalendorinius metus gautų pajamų, taikoma už laikotarpius, prasidedančius 2011 m.
VMI taip pat atkreipia dėmesį, jog žemės ūkio veiklą vykdantys asmenys tiekiamą produkciją ir teikiamas paslaugas, nuo sausio 1 d. turi apmokestinti taikydami standartinį 19 proc. pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM) tarifą (vietoj buvusio 18 proc. PVM tarifo). Taip pat nuo šių metų sausio 1 d., žemės ūkio veiklą vykdančių asmenų tiekiami ekologiški maisto produktai, šviežia atšaldyta mėsa ir valgomi subproduktai, naminių paukščių mėsa ir jų valgomi subproduktai, gyva, šviežia ir atšaldyta žuvis yra apmokestinami taikant standartinį 19 proc. PVM tarifą, nes šioms prekėms panaikintas lengvatinis 5 proc. PVM tarifas.
VMI primena, kad nekilnojamojo turto mokesčiu neapmokestinamas fiziniams asmenims nuosavybės teise priklausantis nekilnojamasis turtas (arba jo dalis), fizinio asmens naudojamas žemės ūkio veiklai, taip pat žemės ūkio paskirties žemėje auginant ar perdirbant taip užaugintą produkciją, jeigu pajamos iš šios veiklos neapmokestinamos pagal GPM įstatymą.
Nuo sausio 1 d., ši lengvata nebetaikoma gyventojams, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra didesnis kaip 14 europinio dydžio vienetų. Šie asmenys už jų turimą apmokestinamą nekilnojamąjį turtą turės apskaičiuoti nekilnojamojo turto mokestį už 2009 m., jį deklaruoti ir sumokėti iki 2010 m. vasario 1 d.

Šaltinis: VMI
2009-01-13