Audito komitetas tarė griežtą „ne“ pasipelnymui iš Europos Sąjungos lėšų

Seimo Audito komitetas apsvarstė Respublikos Prezidentės pateiktas Valstybės tarnybos įstatymo pataisas, kuriomis siekiama užkirsti kelią galimam valstybės tarnautojų pasipelnymui vykdant Europos Sąjungos lėšomis finansuojamus projektus. Iniciatorių nuomone, papildomos darbo sutarties su institucijoje dirbančiu valstybės tarnautoju dėl darbų, kurie iš esmės yra tokie pat, kaip atliekami pagal tarnautojo pareigybės aprašymą, yra netinkamo ir neskaidraus Europos Sąjungos lėšų naudojimo pavyzdys.

Audito komitetas pritarė, kad pataisos yra būtinos, ir pasiūlė nustatyti, kad valstybės tarnautojui, kuriam dėl projekto vykdymo padidėja darbo krūvis arba skiriamos papildomos užduotys, būtų leidžiama Europos Sąjungos lėšomis mokėti priemokas. Šios priemokos būtų įtrauktos į bendrą dabar esančių priemokų sistemą. „Komitetas nutarė, kad siekiant racionaliai naudoti Europos Sąjungos lėšas yra tikslingiau leisti mokėti priemokas už papildomą darbo krūvį, nei sudaryti papildomas darbo sutartis, nes darbo sutartyje galima sutarti dėl bet kokio dydžio atlyginimo, o priemokų dydis yra ribotas. Priemokos užtikrins, kad atlyginimas už darbą būtų aiškus ir skaidrus. Tokiu reguliavimu bus pasiektas įstatymo tikslas – apriboti „pasipinigavimą“ vykdant projektus, tačiau kartu užtikrinant asmenų teisę į teisingą atlyginimą už darbą“, – komiteto sprendimą komentavo Audito komiteto pirmininkė Jolita Vaickienė.

Komiteto pirmininkė taip pat pažymėjo, kad šis projektas – tai tik pirmas žingsnis tobulinant asmenų, vykdančių projektus, darbo užmokesčio reglamentavimą: „Valstybės kontrolė atliko analizę ir konstatavo, kad yra nepakankamas leidimo valstybės tarnautojams dirbti kitą darbą reguliavimas, todėl galimos situacijos, kai vienoje įstaigoje pareigas einantis valstybės tarnautojas pagal darbo sutartį yra įdarbinamas kitoje įstaigoje vykdyti projektą. Leidimą dirbti kitą darbą suteikia valstybės tarnautojo darbdavys, kuris turi užtikrinti, kad nekiltų viešųjų ir privačių interesų konfliktas. Vis dėlto turime pavyzdžių, kurie leidžia abejoti, kad esama sistema veikia tinkamai. Todėl komitete tarsimės, kaip spręsti šį klausimą, ir inicijuosime reikalingas teisės aktų pataisas“.

 Šaltinis: LR Seimas