Seimas priėmė skaidresnę verslo atskaitomybę įteisinančius pakeitimus

Seimas priėmė Įmonių finansinės atskaitomybės ir Įmonių grupių konsoliduotosios finansinės atskaitomybės įstatymų pakeitimus.  Nustatyta, kad didelės įmonės (kurių ne mažiau nei du rodikliai viršijami: turtas –  20 mln. eurų, grynosios pajamos – 40 mln. eurų ir jose dirba ne mažiau kaip 250 darbuotojų), kurių vertybiniais popieriais prekiaujama reguliuojamoje rinkoje, į metinį pranešimą  įtraukiamoje bendrovių valdymo ataskaitoje privalės pateikti įvairovės politikos, susijusios su amžiumi, lytimi, išsilavinimu, profesine patirtimi ir kt. aprašymą, jos tikslus, įgyvendinimo būdus ir rezultatus ataskaitiniu laikotarpiu.  Tokių įmonių galėtų būti apie 21. 

Rengti socialinės atsakomybės ataskaitas įpareigotos didelės viešojo intereso įmonės (biržos bendrovės, bankai, draudimo bendrovės ir kt.), kurių vidutinis metinis darbuotojų skaičius per ataskaitinius finansinius metus viršija 500, o turtas ir (arba) grynosios pajamos – atitinkamai 20 mln. ir 40 mln. eurų. Jos privalės pateikti su aplinkosaugos, socialiniais ir personalo, žmogaus teisių užtikrinimo, kovos su korupcija ir kyšininkavimo klausimais susijusią informaciją. Tokių įmonių yra apie 20.

Didelių įmonių grupių patronuojančiosios viešojo intereso įmonės taip pat privalės rengti konsoliduotąsias socialinės atsakomybės ataskaitas. Įmonėms palikta galimybė pasirinkti, ar socialinės atsakomybės ataskaitą (konsoliduotąją socialinės atsakomybės ataskaitą) įtraukti į metinį pranešimą (konsoliduotąjį metinį pranešimą), ar rengti atskirą ir skelbti savo interneto svetainėje. Įstatymų nuostatos bus taikomos rengiant 2017 m. sausio 1 d. ir vėliau prasidedančių ataskaitinių laikotarpių įmonės (įmonių grupės) metinius pranešimus (konsoliduotuosius metinius pranešimus).

Šaltinis: Finansų ministerija