Beveik 5 tūkst. Lietuvos įmonių pasinaudojo valstybės finansine pagalba

Nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) per 2021 m. I  pusmetį 4823 šalies įmonėms suteikė beveik 214 mln. eurų finansavimą. Apie penktadalis šių investicijų buvo skirta padėti verslui kovoje su pandemijos padariniais – INVEGOS priemonėmis pasinaudojo 1085 įmonių, kurioms suteikta daugiau kaip 37 mln. eurų. „Pirmą šių metų ketvirtį į Lietuvos verslą investavome beveik 100 mln. eurų. Antrą ketvirtį net perkopėme tokią sumą. 100 mln. eurų kas ketvirtį – nauja mūsų realybė. Šis laikotarpis buvo svarbus ir sėkmingas – tūkstančiams verslų jau padėjome išlikti, augti ir stiprėti. Atlikdami šį darbą, išaugome ir patys – šiuo metu INVEGOJE dirba jau 100 darbuotojų. Galimybių verslui nepritrūks ir ateityje – greitu metu atsivers dar daugiau naujų priemonių verslo finansavimui palengvinti“, – sako INVEGOS generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas.

Šis pusmetis parodė, kad šalies verslininkai aktyviai plečia veiklą ir investuoja, todėl labai svarbu sukurti ir suteikti jiems kuo daugiau finansavimo galimybių. INVEGOS pagalba verslą pasiekė įvairiomis formomis: lengvatinėmis paskolomis, garantijomis, rizikos kapitalo investicijomis ir subsidijomis. Anot K. Motiejūno, per pirmąjį 2021 m. pusmetį beveik 2000 verslų gavo beveik 92 mln. eurų investicijų paskolų forma.

INVEGOS individualios ir portfelinės garantijos, kuriomis bendrovė garantavo verslo įsipareigojimus finansų įstaigoms už daugiau kaip 96 mln. eurų, beveik 600 verslų padėjo įgyvendinti savo idėjas. Rizikos kapitalo investicijų pavidalu šį pusmetį daugiau kaip 70 verslo atstovų pasiekė 10 mln. eurų, o bendrai per visą rizikos kapitalo priemonių įgyvendinimo laikotarpį investicijų verslui suma siekia net 48 mln. eurų. Per pirmąjį metų pusmetį INVEGOS investuojamos valstybės lėšos į verslus pritraukė ir beveik 132 mln. eurų privačių lėšų.

  1. Motiejūnas pabrėžia, kad net ir pagerėjus epidemiologinei situacijai bei atšaukus 2-ąjį karantiną, kai kuriems sektoriams valstybės pagalba verslui yra gyvybiškai svarbi: „Metų pradžią pasitikome vis dar karantine, todėl pradėjome teikti papildomas priemones, padedančias verslui gauti finansavimą. Daugiau kaip 32 mln. eurų buvo panaudota metų pradžioje pradėtoms teikti tiesioginėms COVID-19 paskoloms, beveik 0,7 mln. pasiekė įmonių sąskaitas kaip kompensacijos už darbuotojų COVID-19 testų išlaidas. Turizmo ir apgyvendinimo paslaugų teikėjams per specialiai šiam sektoriui sukurtas paskolas suteikta iš viso daugiau kaip 19 mln. eurų, iš kurių beveik 8 mln. eurų klientų sąskaitas pasiekė per pirmąjį šių metų pusmetį.

Per visuotines dotacijas ir negrąžintinas subsidijas INVEGA beveik 1200 verslo atstovų suteikė beveik 15 mln. eurų: apie 1 mln. eurų subsidijomis jauniems verslams, kuriomis šie galėjo pasidengti darbuotojų darbo užmokesčio išlaidas, beveik 14 mln. eurų visiems verslams, kurie galėjo kompensuoti patirtas palūkanų išlaidas.

Šaltinis: Ekonomikos ir inovacijų ministerija

123456