Atveriamų vartų automatika – pagrindiniai principai

Automatiniai vartai tampa vis populiaresniu pasirinkimu tiek nuosaviems namams, tiek įmonėms. Tai patogus, paprastas ir saugus sprendimas, todėl atveriami automatiniai vartai  gali būti puikus nekilnojamojo turto objektų priedas.

Pagrindiniai vartų automatikos principai

Vartų automatizavimo sistemą sudaro grupė atskirų komponentų, kurie kartu sudaro vieną įrenginį.

Įprastai tai yra varikliai, kuriais judinami vartai, saugos įtaisai, neleidžiantys vartams sužeisti, ir įtaisai, kuriais nurodoma juos atidaryti ir uždaryti.

Vartų automatizavimas: esminiai komponentai

  • Valdymo blokas. Valdymo bloko pagrindinė užduotis – priimti signalus iš kitų prietaisų, pavyzdžiui, nuotolinio valdymo pulto, kurį naudojate kiekvieną kartą įvažiuodami ar išvažiuodami iš įvažiavimo.
  • Elektros variklis. Rinkoje, pavyzdžiui, internetinėje svetainėje lt rasite įvairių automatinių vartų sprendimų, pasirengusių patenkinti jūsų poreikius, tačiau kiekvienas iš jų turės skirtingą elektros variklį. Elektros varikliai kalibruojami pagal įtampą, kurią jie gali atlaikyti, kad atliktų veiksmus, kuriems jie skirti.
  • Tai pagrindinis įtaisas, kurį reikia įrengti kartu su automatiniais vartais Šis labai naudingas jutiklis gali stebėti šviesos spindulius ir nustatyti, ar šalia yra objektų. Aptikus šviesos pokytį (taigi, kliūtį), valdymo blokas iš karto gauna signalą, kad vartai nebūtų atidaromi (arba uždaromi).
  • Nuotolinis valdiklis. Tai įrankis, kuriuo valdymo blokas gauna įvesties signalą vartų atidarymo ir uždarymo procesui pradėti. Paspaudus nuotolinio valdymo pulto mygtuką, taip pat suveikia fotoelementas.

Automatinės vartų atidarymo ir uždarymo sistemos

Kaip jau minėta dažniausiai vartai atidaromi ir uždaromi siųstuvu ir vartų nuotolinio valdymo pulteliu. Dažnai tai būna nedidelis rankinis prietaisas su keliais mygtukais. 

Mygtukų skaičius paprastai atitinka nuotolinio valdymo pultelio kanalų skaičių, taigi ir skirtingų sistemų, kurias jis gali valdyti, skaičių. Pavyzdžiui, dviejų kanalų nuotolinio valdymo pultas gali perduoti signalą dviem atskiriems įrenginiams arba operacijoms.

Paprastai, paspaudus tą patį mygtuką, automatiniai vartai visiškai atsidaro arba užsidaro, priklausomai nuo jų būsenos mygtuko paspaudimo metu.

Paspaudus atitinkamą mygtuką, pultelis siunčia signalą į imtuvą, prijungtą prie vartų variklio valdiklių.

Kaip veikia automatiniai vartų varikliai?

Signalas, siunčiamas į vartų valdiklius iš nuotolinio valdymo pultelių, nurodo variklio valdikliams veikti. Varstomieji vartai yra valdomi dviem varikliais. Automatizuotoms vartų sistemoms judėti dažniausiai naudojami elektros varikliai arba hidraulinės sistemos. Vartai sukasi aplink vyrius ant vartų stulpų arba stulpelių.

Be kitų būdų, varstomiesiems vartams valdyti gali būti naudojami hidrauliniai cilindrai, linijiniai sraigtai arba paslėpti požeminiai varikliai.

https://www.idomus.lt/lt/produktu-grupe/vartu-automatika/varstomiems-kiemo-vartams


50. Atveriamų vartų automatika - pagrindiniai principai