NATO gynybos ministrai aptarė Vilniaus viršūnių susitikime priimtų sprendimų įgyvendinimą

„Vilniuje priimti istoriniai NATO sprendimai, kurie dar labiau sustiprins Lietuvos ir viso Aljanso gynybą bei saugumą“, – sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, liepos 11 d. dalyvavęs NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu įvykusioje gynybos ministrų sesijoje, kurioje aptarti šalių vadovų priimtų sprendimų įgyvendinimo darbai.

Diskutuojant apie patvirtintus NATO regioninius gynybos planus, ministras A. Anušauskas akcentavo jų įgyvendinimo spartą ir reikiamų pajėgumų priskyrimą. Ministrai sutarė vieningai dirbti, kad gynybos planai būtų įgyvendinti iki metų pabaigos. Šiems planams įgyvendinti NATO pasitelks 300 000 aukštos parengties karių, įskaitant dideles oro ir jūrų pajėgų kovines pajėgas, kurios užtikrins kiekvieno Aljanso centimetro apginamumą.

Gynybos ministrų sesijoje diskutuota ir dėl platesnio užmojo investicijų į gynybą įgyvendinimo – NATO valstybių vadovai Vilniuje patvirtino bendrą Aljanso šalių įsipareigojimą kasmet į gynybą investuoti ne mažiau kaip 2% BVP.

Aptarta ir tolesnė parama Ukrainai, šios šalies ryšių su NATO stiprinimas. Gynybos ministrai taip pat pasveikino NATO nare tapsiančią Švediją bei džiaugėsi stiprėjančia NATO partneryste su Australija, Naująja Zelandija, Japonija, Pietų Korėja, su kuriomis vis glaudžiau bendradarbiaujama tokiais klausimais kaip kibernetinis saugumas, jūrų saugumas ir naujos technologijos

Šaltinis: Krašto apsaugos ministerija