Kas slypi už plaukų šalinimo lazeriu procedūros?

Kas slypi už plaukų šalinimo lazeriu procedūros?

Dar visai neseniai dažnas tik tyliai svajodavo apie lygią, plaukelių neturinčią kūno odą. Šiuo metu tokios svajonės tampa realybe dėl žaibišku greičiu populiarėjančios plaukų šalinimo Aleksandrito lazeriu procedūros. Sunkiai rastume tokį žmogų, kuris nebūtų nieko girdėjęs apie modernią ir itin efektyvią lazerinę technologiją, padedančią ilgam laikui atsisveikinti su nepageidaujamais kūno plaukeliais. Tačiau ar pakankamai aišku, kas išties slypi už plaukų šalinimo lazeriu procedūros? Kaip veikia plaukų šalinimo lazeris? Kada geriausia atlikti šią procedūrą ir kokių rezultatų galima tikėtis? Sužinoti atsakymus į šiuos klausimus ne tik svarbu, bet ir labai įdomu.

Pagrįsta mokslu

Plaukų šalinimas Aleksandrito lazeriu – viena inovatyviausių bei moderniausių estetinės medicinos procedūrų. Svarbu žinoti, jog plaukų šalinimo lazerio veikimas bei jo veiksmingumas pagrįstas išsamiais moksliniais tyrimais, nagrinėjusiais lazerines technologijas bei jų poveikį žmogaus kūno plaukeliams. Akcentuojama, jog kiekvienas kūno plaukas išauga iš folikulo, kuriame yra plauko šaknis. Plaukui iškritus, folikulas užaugina naują plauką. Naujas plaukas nebegali ataugti tik tuomet, kai folikulas yra pažeistas. Dauguma plaukų šalinimo būdų nepasiekia folikulo ir pašalina tik ant odos paviršiaus esančius plaukus, todėl neilgai trukus plaukeliai vėl atauga. Visiškai kitokiu veikimo principu pasižymi Aleksandrito lazeris, kuris pažeidžia folikulą ir užkerta kelią tolimesniam plaukelių augimui.

Kaip vyksta plaukų šalinimas Aleksandrito lazeriu? Modernūs ir efektyvūs Aleksandrito lazeriai, tokie kaip Candela „GentleLase Pro“ ir „Gentle Max Pro“, skleidžia  artimą infraraudonųjų spindulių šviesai bangą, veikiančią plauko folikulo pigmentą, nepažeisdami aplinkinio odos audinio. Lazerio šviesai pasiekus plaukeliuose esantį pigmentą per minimalų laikotarpį, trunkantį maždaug 3 ms, spinduliai paverčiami šiluma, kuri sunaikina ląsteles, atsakingas už plauko folikulo augimą aktyvioje augimo stadijoje, bet nepažeidžia aplinkinių audinių. Moksliškai įrodyta, kad viena plaukų šalinimo Aleksandrito lazeriu procedūra gali sumažinti plaukelių ataugimą net iki 25 % .

Plaukų augimo fazės ir plaukų šalinimas lazeriu

Reikia žinoti, kad tam, jog būtų pasiekti patys geriausi rezultatai reikalinga ne viena plaukų šalinimo Aleksandrito lazeriu procedūra. Per pirminę konsultaciją specialistas, įvertinęs odos bei plaukelių tipą ir individualią situaciją, rekomenduoja preliminarią kurso trukmę, per kurią pavyks pasiekti norimus rezultatus. Dažnu atveju kursą sudaro nuo 4 iki 8 procedūrų, kurios kartojamos kas 4–10 savaičių, atsižvelgiant į tai, kurioje kūno vietoje šalinami plaukeliai. Svarbu nepamiršti ir to, jog norint, kad plaukų šalinimas Aleksandrito lazeriu būtų efektyvus plaukeliai turi būti tam tikroje augimo fazėje. Išskiriamos trys plaukų augimo fazės:

  • Anageno (aktyvaus augimo) fazė. Anageno arba aktyvaus augimo fazės metu auga nauji plaukeliai, o plaukų svogūnėliai būna arčiausiai odos paviršiaus. Ši fazė trunka nuo 2 iki 6 metų ir jai priklausantys plaukeliai per mėnesį paauga apie 1 cm. Pažymėtina, jog vidutiniškai šiai fazei priklauso apie 80–90 % plaukų.
  • Katageno (pereinamoji) fazė. Katageno arba pereinamosios fazės metu plaukas nustoja augti, atsiskiria nuo šaknies ir palaipsniui ima slinkti. Ši fazė trunka maždaug 2–3 savaitės ir jai priklauso apie 2–3 % plaukų.
  • Telogeno (ramybės) fazė. Telogeno arba ramybės fazės metu plaukas nustoja augti ir iškrenta. Dažniausiai ši fazė trunka 3–4 mėnesius ir joje yra apie 10–15 % plaukų.

Verta pastebėti, kad lazerinėms plaukų šalinimo procedūroms tinkamiausia plaukų augimo fazė yra Anageno. Taip yra todėl, jog šios fazės metu kūno plaukeliai aktyviai auga ir juose yra daugiausiai pigmento, vadinamo melaninu. Kuo daugiau plaukeliai turės melanino, tuo geriau sugers lazerio skleidžiamą šviesą, tad lazerinės plaukų šalinimo procedūros bus sėkmingesnės bei efektyvesnės.

Įrodytas saugumas

Moksliniais tyrimais įrodyta, jog plaukų šalinimas Aleksandrito lazeriu yra saugi, odai nekenksminga procedūra. Labiausiai džiugina tai, kad Aleksandrito lazeriai saugiai veikia įvairių tipų odą bei plaukelius, įskaitant tamsesnę ir įdegusią odą. Išimtis –  labai šviesūs, raudoni ar balti plaukeliai. Vis dėlto svarbu pastebėti, jog procedūros saugumą įtakoja ir tinkamas pasiruošimas. Todėl reikia laikytis specialistų rekomendacijų:

  • 4 savaites prieš procedūrą nesideginti saulėje ar soliariume, nenaudoti savaiminio įdegio kremų.
  • 4 savaites prieš procedūrą nedepiliuoti plaukelių numatytoje kūno zonoje nei pincetu, nei vašku, nei kremu, nei epiliatoriumi.
  • Plaukelius šalinant veido srityje likus savaitei iki procedūros neplanuoti veido šveitimo ar pilingo procedūrų, nenaudoti rūgštinių kremų ar serumų.
  • Likus 2 savaitėms iki procedūros vengti mikroadatinių procedūrų veido srityje.
  • Jei numatyta kūno depiliacija, depiliacijos vietą reikia nuskusti peiliuku likus 12–24 valandoms iki vizito. Jei procedūra planuojama veido srityje, jos skusti nereikia.

Atsakingai laikantis šių rekomendacijų komplikacijų rizika – labai menka. Dažniausias, tačiau nesukeliantis per daug nepatogumų šalutinis poveikis  – odos aplink folikulus patinimas ir paraudimas, kuris gali tęstis nuo kelių minučių iki kelių valandų.

Platus taikymo spektras

Verta žinoti ir tai, jog Aleksandrito lazeriai turi labai platų taikymo spektrą. Plaukų šalinimas Aleksandrito lazeriu tinkamas tiek moterims, tiek vyrams, norintiems nuo įvairių kūno vietų pašalinti nepageidaujamus plaukelius. Šiuo metu modernių lazerinių technologijų dėka plaukeliai pašalinami nuo:

  • Veido;
  • Kojų;
  • Rankų ir pažastų;
  • Krūtinės;
  • Nugaros;
  • Pilvo;
  • Kaklo;
  • Bikinio zonos.

Atkreipiamas dėmesys į tai, kad plaukelių šalinimui Aleksandrito lazeriu taikomos tik kelios išimtys – akių vokai ir akies obuolio zona. Be to, plaukų šalinimas Aleksandrito lazeriu padeda įveikti dar vieną gan dažnai varginančią problemą – įaugusius plaukelius. Dėka šios procedūros galima visam laikui pamiršti įaugančius plaukelius ir jų sukeliamus vargus – pūlinukus, spuogelius, uždegiminius procesus.

Vien faktų nepakanka?

Tam, kad suprastumėte, kas išties slypi už plaukų šalinimo Aleksandrito lazeriu procedūros vien mokslu pagrįstų faktų nepakanka? Geriausia apsilankyti pas specialistus, kurie suteiks išsamią konsultaciją, papasakos apie lazerio veikimo principus ir atliks mažo ploto testinę procedūrą, padėsiančią įvertinti, kokių pojūčių galima tikėtis plaukų šalinimo Aleksandrito lazeriu procedūros metu, tuomet neliks jokių neaiškumų ar neatsakytų klausimų.

 image1

Pexels.com nuotrauka