Registrų centras sukūrė elektroninį parašą

Registrų centras sukūrė elektroninį parašą


Valstybės įmonė Registrų centras sukūrė kvalifikuotų elektroninių sertifikatų sistemą. Sertifikatų centras įregistruotas Informacinės visuomenės plėtros komitete prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.
Registrų centrui sukūrus kvalifikuotų sertifikatų centrą, visuomenei bus užtikrintas patrauklių ir reikalingų elektroninio parašo paslaugų teikimas. Be apsilankymo Registrų centre bus galima užsakyti ir gauti pažymas iš Nekilnojamojo turto registro ir Juridinių asmenų registro, perduoti jas reikalaujančioms institucijoms internetu, be to, teikti juridinių asmenų metinės finansinės atskaitomybės dokumentus ir juridinių asmenų duomenų pasikeitimus.
"Galutinai elektroninį parašą pradėsime naudoti artimiausiu metu, po 1-2 mėnesių, kai bus nustatyta ir reglamentuota jo naudojimo tvarka. Tačiau jau dabar galima teigti, jog tai – pirmas realus didelis žingsnis įtvirtinant elektroninės valdžios koncepciją Lietuvoje, padėsiantis sutaupyti šimtus milijonų litų per metus", – sakė valstybės įmonės Registrų centras direktorius Kęstutis Sabaliauskas.
Elektroninį parašą bus galima naudoti visose srityse, kuriose reikia nustatyti tapatybę elektroninėje terpėje, patvirtinti bet kokį dokumentą ar atlikti juridinį veiksmą.
Kvalifikuotų sertifikatų centras buvo kuriamas ir įteisinamas Registrų centro lėšomis, parengimas truko penkis mėnesius ir kainavo 830 tūkst. litų. Kartu su Registrų centru projektą įgyvendino UAB "Microsoft Lietuva", laimėjusi viešąjį konkursą.


Šaltinis: VĮ Registrų centras
2008-07-28