Lietuva jungiasi prie finansų, rinkų, tiekimo grandinių, gamybos ir technologijų lyderių

Lietuvai siekiant tapti finansinių technologijų lydere, regione žengtas dar vienas žingsnis, leisiantis paskatinti Fintech ir blokų grandinės „Blockchain” taikymo proveržį šalyje. Finansų ministerija prisijungė prie „Linux Foundation” vykdomo tarptautinio bendradarbiavimo ir atvirojo kodo projekto „Hyperledger”, sukurto vystyti skirtingų pramonės šakų projektus „Blockchain“ technologijų pagrindu.

„Prie pasaulinio lygio aukštųjų technologijų bendruomenės jungiamės ne tik tam, kad girdėtume, žinotume, bet ir kad darytume poveikį procesams ir pokyčiams“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Lietuva finansinių technologijų ir inovacijų sektoriui patraukli dėl savo lanksčios reguliavimo sistemos. Įmonės gali pasinaudoti reguliatoriaus siūloma pagalba, o licencijavimo procesas – vienas greičiausių tarp ES valstybių. Daugelį verslų vilioja  Lietuvoje verslui siūloma palanki aplinka bei pasaulinio lygio informacinių ir ryšių technologijų infrastruktūra.

Lietuvoje steigiamas skaitmeninis Fintech inovacijų biuras, kuris rūpinsis finansinių technologijų ekosistemos plėtra ir Lietuvos jurisdikcijos pristatymu užsienyje. Lietuvos bankas taip pat kuria naują bandomąją finansinių inovacijų aplinką, kuri kompanijoms leis tobulinti inovatyvius finansinius produktus bei verslo sprendimus. Taip pat numatytas „Blockchain“ technologijos bandomosios aplinkos sukūrimas.

Lietuvos informacinių ir ryšių pramonės asociacija „INFOBALT” yra įkūrusi „Blockchain” darbo grupę,  Vilniuje veikia „Vilnius Blockchain Club“,  turintis daugiau nei 600 narių. Atsiranda vis daugiau įmonių, norinčių naudoti „Blockchain” technologijas įvairiose srityse, pvz., elektros tinklų, draudimo, finansinių paslaugų, švietimo ir kt.

Šaltinis: Finansų ministerija