Akinių nuo saulės evoliucija: kaip jie kito iki šių dienų

Akinių nuo saulės evoliucija: kaip jie kito iki šių dienų

Daugelis tikriausiai neįsivaizduoja savo kasdienybės be akinių nuo saulės. Taip yra todėl, jog akinius nuo saulės nešiojame ne tik siekdami apsisaugoti nuo akinančių saulės spindulių, bet ir norėdami atrodyti madingai. Taip pat siekdami išvengti akių įtampos, nuovargio, nepamirštame apie spalvotų, šviesesnių akinių lęšių pasirinkimą, kadangi sudėtingesnėmis oro sąlygomis jie gerina vyraujantį kontrastą.

Tačiau, ar kada susimąstėte, kaip atsirado akiniai nuo saulės? Ar išties pirmieji akiniai nuo saulės buvo sukurti tam, kad apsaugotų nuo ryškios saulės šviesos? Kas įtakojo tai, kad bėgant metams akiniai nuo saulės tapo vienu madingiausiu aksesuaru pasaulyje? Pasidairykime po akinių nuo saulės istoriją kartu, nė nekyla abejonių, jog sužinoti daugybę istorinių faktų bus įdomu.

Pirmieji akiniai – ne nuo saulės, o nuo sniego?

Akivaizdu, jog šiuolaikiniame pasaulyje akiniai nuo saulės atlieka pagrindinę ir itin svarbią funkciją – apsaugo akis nuo žalingų saulės spindulių, kurie ne tik nemaloniai akina, bet ir kenkia akių sveikatai. Tačiau, ar tokia ir buvo pirmųjų akinių nuo saulės paskirtis? Įdomu tai, kad pirmieji akiniai nuo saulės buvo sukurti daugiau nei prieš 2000 metų tam, kad apsaugotų ne nuo saulės spindulių, o nuo sniego.

Istoriniuose šaltiniuose randama informacijos, jog inuitai, viena iš Arkties tautų, buvo pirmieji pradėję naudoti akinius nuo saulės norėdami savo akis apsaugoti nuo ryškaus sniego spindesio. Tokie akiniai buvo pagaminti iš raižytos dreifuojančios medienos, vėplio kaulo arba šiaurės elnių ragų. Iš šių medžiagų pagaminti akiniai buvo panašūs į ploną juostelę su siaurais plyšeliais. Verta pastebėti, kad pirmieji akiniai nuo saulės, arba tiksliau nuo sniego, buvo supjaustyti taip, jog tvirtai priglustų prie veido, o akinių išorė dažniausiai būdavo įtrinama suodžiais ar paraku tam, kad efektyviai sumažėtų sniego blizgesys. Dar vienas įdomus faktas – pirmieji akiniai ne tik veiksmingai apsaugodavo nuo sniego blizgesio, bet ir sprendė regos problemas, nes siauri akinių plyšiai padėdavo sutelkti žvilgsnį, kas įtakodavo geresnį regėjimą.

Akinių nuo saulės užuomazgos – ir Romoje, ir Kinijoje

Vis dėlto, inuitai nebuvo vieninteliai, kurie sugalvojo, kaip apsisaugoti nuo nepageidaujamos, akinamos šviesos. Istoriniuose šaltiniuose randama informacijos, jog Romos imperatorius Neronas stebėdavo gladiatorių kovas per poliruotus brangakmenius ir taip išvengdavo ryškių saulės spindulių. Istorija byloja ir apie tai, kad XII amžiuje Kinijoje vykstančių teismo procesų metu teisėjai nešiodavo plokščius, dūmų atspalvio kvarcinius lęšius. Galbūt šie lęšiai ir priminė akinius nuo saulės, tik pagrindinė jų funkcija buvo ne apsaugoti nuo saulės šviesos, o paslėpti veido išraiškas.

Moderni akinių nuo saulės forma buvo išrasta XVIII amžiuje. Akiniai buvo pagaminti iš lęšių, kuriuos kartu laikė speciali viela. Šie akiniai turėjo virš ausies besitęsiantį rėmelį tam, kad patogiai laikytųsi vienoje vietoje. Nors akinių forma ir priminė šiuolaikinius akinius nuo saulės, tačiau, visų pirma, tokie akiniai buvo sukurti ne apsaugai nuo saulės spindulių, o tam, kad pagerintų blogą regėjimą.

Akiniai nuo saulės – sveikatos problemoms spręsti?

Užfiksuota, kad pagal pagrindinę šių dienų paskirtį akiniai nuo saulės buvo pradėti naudoti XX amžiaus pradžioje. Tačiau pirmaisiais atvejais akiniai nuo saulės buvo naudojami tų žmonių akių apsaugai, kurie turėjo sveikatos problemų. Įdomu tai, kad akiniai nuo saulės buvo skirti sifiliu sergantiems žmonėms. Dėl sifilio akys tampa jautrios šviesai, tad žmonės sergantys šia liga nešiodavo  akinius, turinčius geltonus arba rudus lęšius tam, kad sumažintų akių skausmą bei jaučiamą diskomfortą.

Tačiau neilgai trukus, maždaug 1920-aisiais, buvo nustota akinius nuo saulės sieti tik su sveikatos problemomis ir tuomet jie tapo itin pamėgti bei populiarūs tarp kino pasaulio įžymybių. Šiuo laikotarpiu buvo įprasta gerai žinomas kino žvaigždės viešumoje matyti pasipuošus saulės akiniais. Dar vienas įdomus faktas yra tas, jog akinius nuo saulės įžymybės nešiodavo ne tik dėl mados ar stilingo įvaizdžio, bet taip pat tai buvo puikus būdas paslėpti savo tapatybę arba paraudusias akis, kurias išvargindavo kino studijose naudojamos galingos apšvietimo lempos.

Tapo neatsiejami nuo mados ir stiliaus

Sparčiai išpopuliarėję tarp XX amžiaus įžymybių akiniai nuo saulės tapo neatsiejama mados ir stiliaus dalimi. Daugelis akinius nuo saulės pradėjo nešioti vien tam, kad žengtų koja kojon su mada. Viename JAV žurnale pasirodė straipsnis, kuriame buvo teigiama, jog 1937 metais buvo parduota 20 milijonų porų akinių nuo saulės, tačiau tik 25 % juos nešiojo dėl to, kad apsaugotų akis.

Šiomis dienomis akiniai nuo saulės yra ne ką mažiau madingas aksesuaras, kurį dauguma renkasi ne tik dėl apsaugos, bet ir siekdami pabrėžti kuriamą įvaizdį. Galima rasti pačių įvairiausių akinių nuo saulės – skirtingų formų, spalvų, dizainų. Nors dabar išties netrūksta itin modernių bei šiuolaikiškų akinių nuo saulės, tačiau dažnas sukiojasi į praeitį, semiasi įkvėpimo ir renkasi šiuo metu itin madingus vintažinius akinius:

  • Katės akių formos akiniai nuo saulės. Dar šeštajame dešimtmetyje išpopuliarėję katės akių formos akiniai nuo saulės – vieni madingiausių ir šiomis dienomis. Itin moteriškais, siaurėjančiais ir elegantiškais akiniais nuo saulės savo laiku puošėsi tokios įžymybės, kaip Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, princesė Diana. Šiais laikais vienais stilingiausių laikomi šiek tiek didesni ir platesni katės akių formos akiniai nuo saulės.
  • Apvalūs akiniai nuo saulės. XX amžiaus pradžioje išpopuliarėję apvalūs akiniai nuo saulės yra dažnas šių dienų pasirinkimas. Per apvalius saulės akinius į pasaulį žvelgė Johnas Lennonas, Ozzy Osbourne, Twiggy. Šiuo metu itin stilingu pasirinkimu laikomi ne tik apvalūs, bet ir šešiakampės formos ar kitokios formos saulės akiniai, primenantys originalią ovalo formą.
  • Aviatoriaus stiliaus saulės akiniai. Šeštajame dešimtyje pasaulis susipažino su aviatoriaus stiliaus saulės akiniais, dar vadinamais pilotiniais akiniais, nes panašios formos akinius nešiodavo pilotai. Aviatoriaus stiliaus akiniai nuo saulės tapo tokių garsenybių, kaip Elvio Presley, Michaelo Jacksono stiliaus dalimi. Šių saulės akinių dizainas ir forma nepakito iki pat šių dienų, keitėsi tik lęšių spalvų galimybės. Tad vieni populiariausių šiuo metu yra geltonos ir oranžinės spalvos aviatoriaus stiliaus akiniai nuo saulės.

Svarbu ne tik mada, bet ir kokybiška apsauga

Sunku nesutiki su tuo, kad akiniai nuo saulės turi gan ilgą ir spalvingą istoriją. Bėgant metams keitėsi tiek akinių nuo saulės paskirtis, tiek naudojimo būdai, tiek formos, tiek dizainai. Tačiau vienas dalykas nesikeičia jau ilgus metus – saulės akiniai yra itin madingas bei svarbus aksesuaras. Vis dėlto, renkantis akinius nuo saulės būtina atsižvelgti ne tik į tai, kas madinga, bet ir į akinių kokybę, nes tik kokybiški saulės akiniai efektyviai apsaugos akis, atrodys dailiai ir kasdien puikiai papildys įvaizdį. 2,000 years ago, and as a bonus, even improved the wearers vision as the narr


photoholgic-HgsmEUHY2d4-unsplash
Asociatyvi pexels.com nuotrauka