7 argumentai kodėl verta/neverta akinius pakeisti kontaktiniais akių lęšiais

7 argumentai kodėl verta/neverta akinius pakeisti kontaktiniais akių lęšiais

Jei pavadinimas pritraukė tavo akį ir vis dar skaitai, reiškias arba dvejoji dėl kontaktinių akių lęšių įsigijimo, arba tiesiog ieškai papildomos informacijos apie juos. Man 31-eri metai, iš kurių 20 nešioju akinius, o kontaktinius lęšius apie 7 metus. Įsigijęs kontaktinius akių lęšius, nuo akinių neatsisakau, tiesiog turiu dvi opcijas matyti ryškiau. Dažni klausimai, kuriuos girdžiu: “Kas geriau: akiniai ar akių lęšiai?”, “Neskauda akių nuo lešių?”, “Kam kontaktiniai lęšiai jei turi akinius?”. Daugumai paprasčiausias būdas sužinoti daugiau, tai “pagooglinti” internete. Visada galima pasiskaityti plačiau online parduotuvėse, kaip pvz.https://www.optikospasaulis.lt/ ar kituose. Tačiau tiems, kurie kaip ir aš, vienas iš “akiniuočių”, svarsto apie kontaktinių lęšių įsigijimą, bet dvejoja, pabandysiu papasakoti apie pliusus ir minusus iš savo patirties, gal tai padės išsklaidyti abejones ir padės priimti sprendimą dėl kontaktinių lęšių.

Keturios priežastys, kodėl įsigijau kontaktinius lęšius

Taigi, prieš maždaug 20 metų, kai tėvai turėjo man nupirkti akinius, kontaktiniai akių lęšiai nebuvo tokie populiarūs ir nesu tikras ar jie išvis jau buvo atsiradę Lietuvoje. Tikrai nesigailiu, kad nebuvo akių lęšių tais laikas, bet jeigu juos turėčiau, išvengčiau daug nepatogumų sportuojant, žaidžiant su draugais ar kaip nors kitaip aktyviai leidžiant laisvalaikį. Bent jau tikrai mažiau kartų būčiau gavęs kamuoliu į nosį, nes nepastebėdavau jo atskriejant, ypač vakarais.

Taigi, kai nusipirkau pirmus kontaktinius lęšius, viskas tapo daug paprasčiau nei su akiniais, nes galėjau mėgautis sportu, pramogomis ir nebijot, kad galiu sudaužyti akinius, ar kažko nepamatysiu (kai žaisdavau be akinių). Čia yra vienas iš pagrindinių pliusų dėl kurio nusprendžiau įsigyti akių lęšius, tiesiog dėl patogumo aktyviam laiko praleidimui (sportas, žaidimai, ekstremalūs sportai ir t.t.)

Antra priežastis dėl kurios įsigijau kontaktinius lęšius, tai geresnis matymas nei su akiniais. Kaip aiškino man tuo metu mano gydytoja optikos salone, tai kad pasirinkus vienodo stiprumo akinius ir kontaktinius lęšius, su tais antrais matymas yra geresnis. Kodėl? Viskas paprasta, tiesiog pats lęšis yra arčiau akies nei akinių stiklai. Užsidėjau ir tikrai vaizdas buvo ryškesnis su lygiai tokiomis pačiomis dioptrijomis kaip akiniai. Ką dar verta paminėti, tai kad lęšis gerai prisitaiko prie tavo akies kreivės ir taip sudaro platesni matymo lauką nei akiniai. Taigi, jei nenori stiprinti dioptrijų, bet nori matyti geriau, tai dar viena priežastis įsigyti kontaktinius lęšius.

Didelis kontaktinių lęšių privalumas tai kad jie yra beveik nepastebimi. Perkant akinius tu pirma turi pasirinkti patinkantį ir tinkantį rėmelį, tada užsakyti stiklus. Su lęšiais šios

“problemos” nėra, nes sutaupai laiką, kurį išleistum renkantis remelius ir užsakant stiklus.

Visus kontaktinius lęšius perku tik internetu jau daug metų. Turiu receptą, kurį man davė akių gydytojas ir pagal jį išsirenku man tinkančius lęšius.

Prie jau išvardintų kontaktinių lęšių pliusų prisideda patogumas. Turiu omenyje, kad bet kur ir bet kada gali juos turėti po ranka. Mažas indelis su skysčiu telpa net į kišenę, todėl bet kur ir bet kada gali įsidėti (žinoma laikantis visų reikalingų higienos normų), jei prireiktų. Jei planuoji keliaut lėktuvu, labai paprasta, tiesiog įsimeti į kuprinę ir tikrai net nepastebėsi, kad jie užimtų nor kažkiek vietos kuprinėje.

Dėl ko kyla abejonių

Kalbant apie bet ką yra pliusų ir visada yra minusų. Žiūrint iš trumpalaikės perspektyvos, kontaktiniai akių lęšiai yra pigesnis “malonumas” nei akiniai, bet ilgalaikė perspektyva parodo, kad vis delto lęšių kaina yra didesnė. Akinius perkame dažniausiai ilgalaikiam nešiojimui ir nekeičiame akinių stiklų taip dažnai kaip kontaktinius lęšius. Žinoma yra skirtingų kontaktinių lęšių, pvz. dieniniai, mėnesiniai, 3 mėnesių ir t.t. Ir kiekvienos rūšies kontaktiniai lęšiai kainuoja skirtingai, tai jau priklauso nuo jūsų pačių noro ir pasirinkimo. Taigi akiniai kainuoja brangiai, bet jų nekeičiame taip dažnai, pvz. sumokame už akinius 300€ (jau su remeliais ir stiklais) ir nešiojame juos 2 metus. Kontaktiniai akių lęšiai (pvz. 3 mėnesių) kainuoja apie 35€-50€, priklausomai nuo jų specifikos (mano atveju nešioju torinius kontaktinius lęšius) ir paties gamintojo, nes vieni yra brangesni, kiti pigesni. Taigi apsirūpinti kontaktiniais lęšiais 2 metams į priekį kainuos apie 350€-400€. Patys kontaktiniai lęšiai gali nekainuoti tiek (35€-50€), bet prie jų reikia nusipirkti ir dėkliuką, ir skystį jų saugojimui, ir dažnai prireikia akis drėkinančių lašų. Taip ir susideda bendra kaina apie 50€. Taigi trumpalaikėje perspektyvoje akiniai atrodo brangesni, bet pažiūrėjus iš ilgesnio laiko tarpo perspektyvos, kaina nėra tokia maža. Aišku labai svarbu paminėti, kad viskas priklauso nuo jūsų akių būklės ir jūsų akinių keitimo dažnumo. Jei keičiate akinių stiklus dažniau nei 2 metai, kontaktiniai lęšiai kaip tik gali būti pigesnė opcija.

Antra abejonė, su kuria susiduria manau daug kas, tai su kontaktiniais lęšiais būtina aukšta higiena ir jos laikymusi. Negali tiesiog nenusiplovęs rankų “kaišioti” pirštų į akis, nes tiesiog iš karto pajusi nepatogumą. Taip pat dėžutė (konteineriukas), kurioje laikomi kontaktiniai akių lęšiai, turi būti švari, nes kiekvienas nešvarumas, kuris papuls į konteineriuką, atsidurs akyje, kuris iš karto sukels niežiejimą ir akies ašarojimą.

Iš šio fakto susidaro išvada, kad kontaktinių lęšių negalime visur ir visada užsidėti/išsiimti. Būna tikrai gyvenime visko, kartais lęšis tiesiog iškrenta iš akies ir turi jį įsidėti į akį neturėdamas galimybės nusiplauti rankų. Tai tikrai nieko malonaus, bet kitos išeities tiesiog neturime.

Ne visiems kontaktiniai lęšiai yra geras sprendimas, nes patys nežinodami to, galime būti jiems alergiški ar mūsų akys tiesiog jų netoleruos. Galų gale, įsidedame juos “į akis” ir lęšiai prisiglaudžia prie mūsų akių. Tai nėra kažkoks sunkus ar nepatogus jausmas, tiesiog priprantama ir užmirštama, kad kažką turime “akyse”. Tačiau kai kam tai gali sukelti nepatogumą, niežėjimą, akių sausėjimą. Tada ir suprantame, kad kontaktiniai akių lęšiai galbūt nėra geriausias sprendimas mums.

Apibendrinant reikia pasakyti, kad kiekvienas esame skirtingas ir kiekvieno akys yra skirtingos, todėl sprendimai irgi būna skirtingi. Vieniems labiau tinka ir patinka akiniai, kitiems kontaktiniai akių lęšiai. Pirmas signalas, kurio reikia klausytis, tai jūsų akių gydytojo komentarai ir rekomendacijos. Jisai yra tas žmogus, kuris gali Jums pasakyti ar verta investuoti į kontaktinių lęšių įsigijimą, ar ne. Galbūt iš karto žinosite, kad tai ne Jums ir liksite prie akinių, arba priimsite dar kitokį sprendimą, kaip pvz. akių regos korekcija. Taip pat galite užsukti į bet kurį optikos saloną ir pasikalbėti apie kontaktinius lęšius ir jų pliusus. Taigi, sprendimas priklauso Jums. Tikiuosi komentarai, argumentai ir mintys, kurios liko išdėstytos čia bent truputį priartins Jus prie atsakymo, ar jau atėjo laikas įsigyti kontaktinius akių lęšius, ar vis dėlto reikia ieškoti kitų būdų kaip pagerinti savo regą ar bent jau pagelbėti savo akims kasdienėje veikloje.

Container,With,Contact,Lenses,And,Glasses,On,Towel